Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 20:45

Πανηγύρι κατανάλωσης και όχι διαλυτικής παρακμής

Γράφτηκε από τον

Πανηγύρι κατανάλωσης και όχι διαλυτικής παρακμής

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πανηγύρι της Υπαπαντής μετά από χρόνια επανέρχεται στην επικαιρότητα και ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας μαζί με τους επιχειρηματίες της εστίασης φαίνεται πως θέλουν να επαναφέρουν το πανηγύρι και αυτό προκαλεί την αντίδραση των εμπόρων. Να θυμίσουμε ότι η κατάργηση του πανηγυριού είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση του Δήμου Καλαμάτας και των εμπόρων με τους μικροπωλητές. Ήμασταν από αυτούς που θεωρούσαμε ότι το πανηγύρι της Υπαπαντής μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα στοιχείο φολκλόρ, αφού λαμβάνονταν όμως μέτρα για την ομαλή λειτουργία της πόλης τις ημέρες διεξαγωγής του. Η προκλητική αντίδραση των μικροπωλητών όμως είχε δημιουργήσει αρνητικό κλίμα και η κατάργηση του πανηγυριού αποτελούσε μονόδρομο αξιοπρέπειας για την πόλη.

Όπως σημειώναμε χαρακτηριστικά το 2011: «Δεν θεωρούμε ότι ο εμπορικός κόσμος πλήττεται από τους πάγκους των μικροπωλητών, αντίθετα μια σειρά από επαγγελματίες κερδίζουν από τη διεξαγωγή του. Το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών καλώς ή κακώς έχει συνδεθεί με την απαραίτητη βόλτα στους πάγκους των μικροπωλητών. Μετά την ώρα των πνευματικών αναζητήσεων προφανώς ακολουθεί η στιγμή των υλικών αγαθών και αυτή η σχέση κινδυνεύει να διαταραχθεί μέσα από την κατάργηση των εμποροπανηγύρεων. Η «βόλτα» για τη θαυματουργή εικόνα αν δεν συνοδεύεται από «μάτι» στους πάγκους χάνει τη μαγεία της». Η κατάργηση του πανηγυριού είναι φανερό ότι συνέβαλε στην απομαζικοποίηση του «προσκυνήματος» και τον περιορισμό του σε μερικές ώρες. Η αποσύνδεση του προσκυνήματος από την εμποροπανήγυρη, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, μοιάζει με πίτα γύρο χωρίς τζατζίκι!

Η συζήτηση για οργάνωση εκ νέου του πανηγυριού θα πρέπει να γίνει με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο. Να αναζητηθεί ο τρόπος αλλά και ο κατάλληλος χώρος, έτσι ώστε η πόλη και οι επαγγελματίες να ωφεληθούν από τη διοργάνωσή του. Το ζήτημα δεν είναι να γίνει ένα πανηγύρι όπως παλιά, χωρίς πλαίσιο και οργάνωση -αυτό θα αποτελέσει τεράστια οπισθοδρόμηση. Νομίζουμε ότι αυτό δεν το θέλει πλέον κανένας. Οι έμποροι και συνολικά η τοπική οικονομία έχουν να κερδίσουν από τη δημιουργία καταναλωτικού κλίματος. Η αναζήτηση τρόπων είναι το ζητούμενο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι χωρίς πανηγύρι έχει μειωθεί η κίνηση και ο εορτασμός της Υπαπαντής περιορίζεται σε μερικές ώρες και με ελάχιστη συμμετοχή κόσμου από άλλες περιοχές.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 20:21