Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 22:45

Οδηγούν στο τρελοκομείο της απόλυτης αυθαιρεσίας

Γράφτηκε από τον

Οδηγούν στο τρελοκομείο της απόλυτης αυθαιρεσίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ιστορία με τη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών στοιχείων απόδημων ψηφοφόρων για προεκλογικούς σκοπούς είναι σκάνδαλο πολιτικής αντίληψης. Δεν είναι δηλαδή μόνο το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης και χρήσης προσωπικών δεδομένων για ίδιον όφελος, αλλά και η πολιτική αντίληψη ότι το κράτος μάς ανήκει και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε το στόχο μας. Με βάση αυτή την αντίληψη μπορούμε να δίνουμε δουλειές στους δικούς μας, να χρησιμοποιούμε την ΕΥΠ για να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους αλλά και φίλους, να υπεξαιρούμε τα στοιχεία των εκλογέων για να τους στείλουμε… μήνυμα και βέβαια πάνω στο τσακίρ κέφι να χρησιμοποιούμε και τη δημόσια περιουσία για να πάμε και ένα ταξίδι αναψυχής!

Το κακό είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές αναπαράγονται και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Στις πρόσφατες εκλογές είδαμε μια σειρά από δημαρχεία να μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα συνδυασμών. Ο εξοπλισμός του δήμου, από τον υπολογιστή μέχρι το τηλέφωνο και τα γραφεία, δεν είναι ιδιοκτησία του δημάρχου και των συμβούλων του. Τα στοχευμένα εργάκια της τελευταίας ώρας, οι διευκολύνσεις και οι οικονομικοί συμψηφισμοί σε οφειλές και βέβαια οι κάθε μορφής εξυπηρετήσεις συγκροτούσαν ένα πλέγμα δράσεων που εξέπεμπαν τη λογική της ιδιοκτησίας.

Όλα αυτά δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, στον έναν ή στον άλλον βαθμό έχουν επαναληφθεί στην πολιτική ιστορία του τόπου. Αυτό δεν αποτελεί όμως άλλοθι και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται και να παριστάνουν κάποιοι ότι δεν τρέχει τίποτα. Η χώρα και η περιοχή δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται με αυτές τις λογικές. Οι πολίτες αυτά βλέπουν και αποστρέφονται τους πολιτικούς και την πολιτική.

Η αλαζονεία της εξουσίας και η ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και των δήμων προκαλούν τους πολίτες και πληγώνουν τους θεσμούς. Το ζήτημα δεν είναι δηλαδή ποιο κόμμα θα χάσει και ποιο θα κερδίσει, αλλά ότι γίνεται ανεπανόρθωτη ζημιά στους θεσμούς. Η λογική ότι όλα επιτρέπονται αν έχεις την εξουσία, θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα πολύ ακριβά στη χώρα. Η κρίση στους δημοκρατικούς θεσμούς και η καταπάτηση κάθε κανόνα οδηγούν στο τρελοκομείο της απόλυτης αυθαιρεσίας. Δυστυχώς ελάχιστοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικά είναι τα ζητήματα αυτά και πόσο μεγάλη ζημιά κάνουν στη δημοκρατία και την προοπτική της χώρας και της περιοχής.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 22:45