Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 20:05

Παράλληλες διαδρομές στο άγνωστο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η βελτίωση του δρόμου Μεσσήνη - Λάμπαινα είναι ακόμα ένα έργο που σέρνεται, με ελλιπείς μελέτες και ανολοκλήρωτες απαλλοτριώσεις. Το έργο δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε εργολάβος το 2021 και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν προέβλεπε τη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ κάτω από το δρόμο περνά κεντρικός αγωγός ύδρευσης, η μεταφορά του οποίου απαιτούσε σημαντικά ποσά, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Αφού επιλύθηκε η συγκεκριμένη «αβλεψία», ξεκίνησαν τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες επίσης δεν ολοκληρώνονται παρότι στα περισσότερα σημεία πρόκειται για «ζώνη απαλλοτρίωσης» και θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει σχετικά γρήγορα η διαδικασία. Τίποτα όμως δεν είναι αυτονόητο στον μαγικό κόσμο των δημόσιων έργων.

Τώρα οι απαλλοτριώσεις δεν θα γίνουν με επίταξη, όπως είχε επιλέξει και προωθήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, γιατί η νυν αρχή εκτιμά ότι είναι αναγκαία η συναίνεση των ιδιοκτητών για τη γρήγορη υλοποίηση του έργου. Το πόσο γρήγορα θα τρέξει η διαδικασία θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο, γιατί έστω και ένας ιδιοκτήτης να μην συμφωνήσει μπορεί να έχουμε εμπλοκή και επιστροφή στη διαδικασία της επίταξης. Σημαντικό είναι επίσης το κόστος της συμφωνίας και αν θα επαναληφθεί η πρακτική που είχε ακολουθηθεί την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο δρόμο Χατζή - Βλαχόπουλο, όπου το Δημόσιο έκτιζε ιδιωτικές μάντρες. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και αυτό έχει να κάνει με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο έχει καθυστερήσει ήδη σημαντικά.

Ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξή του στην «Ε» υποστήριξε ότι προβληματίστηκε πολύ για το αν έπρεπε να συνεχιστεί το συγκεκριμένο έργο με βάση τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις μελέτες του. Τελικά αποφάσισε να το συνεχίσει, παρότι όπως σημείωσε θα πρέπει να προωθούμε κάθετους δρόμους στον αυτοκινητόδρομο και όχι παράλληλους. Θα ήταν πιθανόν καλύτερο να προωθηθούν ένας κάθετος άξονας που θα συνδέει την Αρχαία Μεσσήνη με τον αυτοκινητόδρομο (κόμβος Αρφαρών - Λάμπαινα) και ένας ακόμα κάθετος Τρίοδος - Αρις - κόμβος περιφερειακού και όχι ο παράλληλος από τη Μεσσήνη. Τώρα προωθούνται δύο λύσεις, αλλά κανένας δρόμος δεν φτάνει στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστος ο χρόνος που θα φτάσει ένας ασφαλής δρόμος έστω στη Λάμπαινα. Παράλληλες διαδρομές στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 19:16