Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 19:43

Πίεση για επιτάχυνση των έργων της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Πίεση για επιτάχυνση των έργων της Μεσσηνίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν άλλαξε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και έτσι δεν θα χαθεί χρόνος για ενημέρωση σε σχέση με την πορεία των έργων που αφορούν τη Μεσσηνία. Η χρονιά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε σχέση με μια σειρά οδικών έργων τοπικού ενδιαφέροντος, για τα οποία χρειάζεται η λήψη αποφάσεων για την επιτάχυνση εκτέλεσής τους.
Η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη το επόμενο διάστημα σκοπεύει να στήσει εργοτάξια σε δημόσιες εκτάσεις. Όμως το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει ουσιαστικά αν δεν κλείσουν οι σημαντικές εκκρεμότητες τόσο με τις οριστικές μελέτες όσο και με τις απαλλοτριώσεις. Το πρόβλημα με το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα, το οποίο σταμάτησε επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, δείχνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον δρόμο και θα έχουμε τη μεταφορά μηχανημάτων μία στο ένα και μία στο άλλο εργοτάξιο. Είναι προφανές ότι έτσι το έργο θα σέρνεται για χρόνια.
Η οριστικοποίηση των μελετών ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα της σύνδεσης του δρόμου στο Ασπρόχωμα αλλά και η διέλευσή του σε διάφορα άλλα κρίσιμα σημεία, στα οποία υπάρχουν αντιδράσεις και βέβαια η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού δρόμου για τη Μεσσηνία. Επιτάχυνση διαδικασιών χρειάζεται βεβαίως και για την παράκαμψη της Γιάλοβας, όμως και εκεί απαιτείται η καταβολή των χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χρειάζεται να λάβει απόφαση για το Πύργος - Τσακώνα. Η «Ολυμπία Οδός» φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε 3-4 εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με το προβληματικό σημείο στην περιοχή του Καϊάφα και πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για τη λύση που θα προκριθεί, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης μελετών και επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης. Πρόκειται για το μεγάλο έργο της επόμενης περιόδου, για το οποίο χρειάζονται οριστικές αποφάσεις μέσα στο χρόνο. Η Μεσσηνία για μια ακόμα φορά δεν έχει εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, οπότε οι βουλευτές της Ν.Δ. θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να παρέμβουν στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν τα έργα της περιοχής. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την κυβέρνηση του οποίου απεντάχθηκε το Πύργος - Τσακώνα, έχει χρέος τιμής να παρέμβει, για να αποκαταστήσει το κεκτημένο για την περιοχή.

panagopg@gmail.com