Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 21:05

Φοροεπιδρομή σε εστίαση και βραχυχρόνια μίσθωση

Γράφτηκε από τον

Φοροεπιδρομή σε εστίαση και βραχυχρόνια μίσθωση

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Μεσσηνία μπήκε στον τουριστικό χάρτη, παγκόσμιο και ελληνικό, με τη λειτουργία της Costa Navarino. Οι τουρίστες πριν ήταν μερικές εκατοντάδες, κυρίως στη Μάνη και άλλοι τόσοι Έλληνες απόδημοι σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Η περιοχή δεν διέθετε ικανοποιητικό αριθμό κλινών ούτε και γίνονταν αξιόλογες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει με επενδύσεις σε μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των κλινών και των επιλογών για τους ταξιδιώτες. Την ίδια ώρα σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που γίνονται στο χώρο της εστίασης.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία, αφορά κυρίως στον τουρισμό. Πρόκειται για καταστήματα εστίασης και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Καθημερινοί άνθρωποι επενδύουν αποταμιεύσεις και βάζουν προσωπική εργασία ελπίζοντας σε αύξηση εισοδήματος και παραμονή των ίδιων και των παιδιών τους στην περιοχή. Όπως συμβαίνει κάθε φορά στη χώρα, όταν πάει κάτι να αποδώσει μπαίνει στο στόχαστρο των κυβερνητικών ρυθμίσεων, που καταλήγουν πάντα στην αύξηση φόρων και εισφορών.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει στοχοποιηθεί και θεωρείται υπεύθυνη για τα πάντα, από την έλλειψη στέγης για μακροχρόνια μίσθωση μέχρι την απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων. Με πρόσχημα το «κοινωνικό πρόβλημα» έρχεται η κυβέρνηση να «ρυθμίσει» τον ανταγωνισμό και να αυξήσει τους φόρους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα νέα έσοδα του προϋπολογισμού θα κλείσουν προφανώς τρύπες που άνοιξαν οι διαχρονικές επιδοτήσεις, έμμεσες και άμεσες, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα απαλλαγούν ταυτόχρονα και από τον ενοχλητικό ανταγωνισμό των μικρομεσαίων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όποιος πιστεύει ότι μέσα από λογικές προστατευτισμού συμφερόντων μπορεί η οικονομία αυτής της χώρας να πάει μπροστά, κάνει τεράστιο λάθος.

Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, μέσα από τη χρήση της φορολογικής νομοθεσίας. Οι μικροί δεν μπορούν να στήσουν τριγωνικές επιχειρήσεις ούτε να εξαφανίσουν τα κέρδη μέσα από εξωχώριες επιχειρήσεις σε φορολογικούς παραδείσους, καταδιώκονται έτσι ως εχθροί του έθνους και της οικονομίας. Το μόνο που θα καταφέρουν η αύξηση φόρων και το ανελέητο κυνήγι είναι να διώξει και τους τελευταίους που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της παράλληλης οικονομίας και η έξοδος από την οικονομική ζωή ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν κάτι σε αυτό τον τόπο.

panagopg@gmail.com