Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 21:35

Οριστικές λύσεις για το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Οριστικές λύσεις για  το Καλαμάτα - Μεθώνη

 

Οι μελέτες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη υποτίθεται ότι ήταν σχεδόν έτοιμες και δεν χρειάζονταν παρά μόνο κάποιες προσαρμογές, προκειμένου να εφαρμοστούν.

Το εύκολο της κατασκευής μέσω της διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος ήταν και το βασικό επιχείρημα εγκατάλειψης της παραλιακής χάραξης. Τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι όμως έτσι, δικαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζαμε ότι η αλλαγή χάραξης θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις κοστίζοντας πολλαπλάσια χρήματα, χωρίς μάλιστα να κατασκευάζεται ένας πραγματικά νέος δρόμος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής.

Οι μελέτες εκπονούνται εδώ και ένα χρόνο χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αυτό γιατί όπως ακούγεται, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία για να ξεπεραστούν, εκτινάσσουν το κόστος κατασκευής του δρόμου αλλά και των ποσών που απαιτούνται για απαλλοτριώσεις. Η σύνδεση του δρόμου στον κόμβο Ζαφείρη περνά μέσα από το σχέδιο πόλης Ασπροχώματος και περιπλέκει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα -οικονομικά, νομικά και τεχνικά. Η διευθέτηση των όμβριων νερών σε μια περιοχή που πλημμυρίζει με το παραμικρό, με τη σιδηροδρομική γραμμή στη μέση του δρόμου και παράπλευρες βοηθητικές οδούς για είσοδο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Τα πράγματα είναι δηλαδή ζόρικα, γι’ αυτό και οι καθυστερήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ όλοι γνωρίζουν λίγο πολύ το πώς έχουν τα πράγματα, δεν μιλούν και δεν παρεμβαίνουν ευθέως, προκειμένου να δοθούν λύσεις και να προχωρήσει το έργο. Είναι προφανές ότι τεχνικές λύσεις για τα πάντα μπορούν να βρεθούν, το ζήτημα όμως είναι το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή τους. Το να περάσει για παράδειγμα ο δρόμος μέσα από το Ασπρόχωμα δεν είναι πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να πληρωθούν ιδιοκτησίες και να γίνουν οι απαραίτητοι χειρισμοί τροποποίησης του σχεδίου πόλης. Χρειάζονται δηλαδή χρήματα και χρόνος. Το ίδιο ισχύει και για τα όμβρια και τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν προκύψει. Το να συνεχίζεται το κρυφτούλι δεν βοηθά κανέναν. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις και δρομολόγηση λύσεων. Δεν μπορούν να παραμένουν οι εκκρεμότητες και να σέρνεται το σημαντικότερο έργο της περιοχής. Ειδικά αυτοί που υποστήριξαν την αλλαγή χάραξης για να κατασκευαστεί σύντομα ο δρόμος είναι εκτεθειμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σιωπούν πετώντας τώρα χαρταετό!

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φοροεπιδρομή σε εστίαση και βραχυχρόνια μίσθωση