Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 14:51

Οταν οι καιροί αλλάζουν...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πώς έχει η κατάσταση και συνεχίζουν το χαβά τους. Οταν διαβάζουμε κάποιες ανακοινώσεις ευλόγως αναρωτιόμαστε αν ζούμε στην εποχή του μνημονίου και της τρόικας όπου όλα έχουν μπει στο μύλο που αλέθει όνειρα και προσδοκίες ή ζούμε ακόμη στην εποχή κατά την οποία… όλα μπορούσαν να γίνουν, αρκεί να είχες τον… τρόπο σου με το πολιτικό σύστημα.
Θα πρέπει να είναι κανένας επιεικώς αφελής για να πιστεύει σήμερα ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν όλοι οι οδικοί άξονες ή πως περισσεύουν χρήματα για υπερφίαλα σχέδια όπως η ανακατασκευή του παλιού νοσοκομείου για να γίνει δημαρχείο. Δυστυχώς ορισμένοι δεν εννοούν να απαλλαγούν ούτε από τις εμμονές, αλλά ούτε και από τις πρακτικές του παρελθόντος.
Αν υπήρχε στοιχειώδης σοβαρότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι ο ταχύτατος ανασχεδιασμός των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι δρόμοι πραγματικά μπορούν να κατασκευαστούν και ποιοι θα πρέπει να μπουν στη λίστα εκείνων στους οποίους θα πρέπει να προγραμματισθούν παρεμβάσεις βελτίωσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. Αν υπήρχαν ψήγματα πολιτικού ορθολογισμού θα είχαν εγκαταλειφθεί σχέδια μεγαλοπρεπών κτηρίων και θα υπήρχε αναζήτηση τρόπων με τους οποίους θα καταστεί εφικτή η συντήρηση των κτηριακών υποδομών που υπάρχουν και στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες ή κοινωνικές δραστηριότητες.
Σε μια περίοδο σαν αυτή την οποία διανύουμε, η λογική του "χύμα" και ό, τι πιάσουμε είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η διεύθυνση των μονάδων αυτοδιοίκησης χωρίς σχέδιο και η ερασιτεχνική διαχείριση της κρίσης, μπορεί να αποδιοργανώσουν ολόκληρες περιοχές ή και τομείς δραστηριοτήτων. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται ιεραρχημένο σχέδιο επεμβάσεων το οποίο θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους έτσι ώστε να έχουν αυτοί τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοτικότητα. Δεν επιτρέπεται ούτε να τάζουν ορισμένοι ανέξοδα, αλλά ούτε και ρίχνουν άλλοι λευκή πετσέτα ενόψει των δυσκολιών που ασφαλώς υπάρχουν.
Πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες, εκείνο που χρειάζονται οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης όλων των επιπέδων είναι η διαφάνεια, η δημοκρατία και η συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς συμβαίνουν πράγματα τα οποία μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν για το επίπεδο ευθύνης του πολιτικού προσωπικού. Κάποιοι δείχνουν να βρίσκονται στο δικό τους κόσμο που κατασκεύασαν στο παρελθόν και αδυνατούν να ξεφύγουν από αυτόν. Ορισμένοι άλλοι συμπεριφέρονται ως "ιδιοκτήτες" των δημοτικών υποθέσεων με αποτέλεσμα εν κρυπτώ και παραβύστω να ρυθμίζουν σοβαρά ζητήματα που δίνουν την εντύπωση ότι κάποια πράγματα μυρίζουν από μακριά κάθε είδους σκοπιμότητες.
Οι καιροί αλλάζουν όχι όμως και οι πρακτικές του πολιτικού προσωπικού που φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πολιτική του επιβίωση και χρησιμοποιεί όλες εκείνες τις μεθόδους που η ζωή έχει καταδικάσει ως αδιέξοδες γιατί οδήγησαν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού τον οποίο πολύ δύσκολα θα… αποφύγουμε.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπενθύμιση για τις αμοιβές Η τύχη των διατηρητέων »

NEWSLETTER