Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 13:23

Των… διαβάσεων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Των… διαβάσεων στην Καλαμάτα

 

Αυτό που συμβαίνει με τις διαβάσεις στην Καλαμάτα είναι πραγματικά ασύλληπτο και μάλιστα για πόλη που θέλει να προσελκύσει επισκέπτες προβάλλοντας "ευρωπαϊκό πρόσωπο" (τρομάρα μας) με ευρωβόρες αναπλάσεις σε επιλεγμένες περιοχές.

 

 

 Δυστυχώς η κατάσταση όχι μόνον δεν βελτιώνεται και δεν συμφιλιώνονται οι… καβαλάρηδες με τις ρυθμίσεις που ισχύουν πλέον χρόνια, αλλά εμφανίζεται όλο και μεγαλύτερη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Είναι κάτι περισσότερο από άθλιο να βλέπεις ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να περιμένουν με το καροτσάκι στη διάβαση πότε θα βρεθεί κάποιος ευγενής οδηγός για να εφαρμόσει το αυτονόητο. Και όμως αυτό συμβαίνει με συχνότητα που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εξαίρεση.

Η κατάσταση αυτή δεν εμφανίζεται μόνον στην παραλιακή ζώνη όπου η κατάσταση αγγίζει το χαρακτηρισμό "άθλια", αφού πολλοί δεν σέβονται ούτε τους σερβιτόρους που πηγαινοέρχονται φορτωμένοι με τους δίσκους έτοιμοι να γονατίσουν από το βάρος. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάλληλοι και περαστικοί μπαίνουν μπροστά στα αυτοκίνητα προσπαθώντας να διευκολύνουν ηλικιωμένους ή παιδιά να διασχίσουν το δρόμο. Η αδιαφορία για τις διαβάσεις, τους πεζούς και τους ποδηλάτες έχει επεκταθεί σε όλη την πόλη και ειδικότερα στις κεντρικές αρτηρίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει άλλοθι και εδώ είναι η πρώτη ευθύνη του δήμου: Η σήμανση τόσο στις διαβάσεις όσο και στους ποδηλατόδρομους είναι στη χειρότερη κατάσταση, ενώ τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ανεπαρκέστατα. Αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη εκείνου που παραβιάζει όλους τους κανόνες κυκλοφορίας (και ταχύτητας) μέσα στην πόλη, δίνει όμως το δικαίωμα στον καθένα να επικαλείται το γεγονός ότι δεν βλέπει ουσιαστικά τίποτε που να τον υποχρεώνει να σταματήσει.

Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η… ατιμωρησία. Κανένας ποτέ δεν έχει ελεγχθεί για παραβίαση της προτεραιότητας των πεζών ή των ποδηλατών στη διάβαση. Και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει τιμωρηθεί. Με αποτέλεσμα όχι μόνον να μην κόβουν ταχύτητα, αλλά ορισμένες φορές όταν διαμαρτύρεσαι είναι έτοιμοι να κατέβουν κάτω για να αρπαχτούν.

Είναι αλήθεια ότι τόση… Ευρώπη δεν αντέχεται. Αλλά ελλείψει μέτρων πρόληψης και ελέγχου, το μόνον που μπορούμε να κάνουμε στους δρόμους είναι να… προσέχουμε για να μην βρεθούμε στα θυμαράκια χωρίς να το καταλάβουμε!

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr