Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 11:18

Αναπλάσεις και Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

Αναπλάσεις και Ναυαρίνου

 

Πάμε για άλλη… ανάπλαση τώρα. Η μέθοδος της σαλαμοποίησης σε πλήρη εξέλιξη στη Ναυαρίνου.

 

 

Αυτή τη φορά έχει σειρά το τμήμα από το παλιό Γυμνάσιο Παραλίας μέχρι τη Λεωνίδου και το μέλλον του προλιμένα διαγράφεται… πλακόστρωτο. Οι τεχνικοί δεν τα πάνε καθόλου καλά με τη φύση. Χώμα και δέντρα δεν περιλαμβάνονται στην "κουλτούρα" των αναπλάσεων, που γίνονται χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι φυσικά καινούργια η διαπίστωση, αλλά η "αστικοποίηση" του προλιμένα δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από την απαρχή της σταδιακής αλλοίωσης του χαρακτήρα και του φυσικού περιβάλλοντος. Που μπορεί να κακοποιείται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δημοτικοί και άλλοι παράγοντες την "αξιοποίηση" του δημόσιου χώρου, αλλά προς το παρόν η κατάσταση αυτή είναι δυνητικά αναστρέψιμη.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σαλαμοποίηση των επεμβάσεων και ειδικά στην περιοχή αυτή όπου η αρχική μελέτη περιελάμβανε και την πεζοδρόμηση και την τροχοδρόμηση τραμ. Για την εξυπηρέτηση της αστικής συγκοινωνίας, αλλά και των αναγκών αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Μέχρι τώρα στην περιοχή της Ναυαρίνου έχουν γίνει διαδοχικές επεμβάσεις με τον ποδηλατόδρομο και την ανάπλαση του πεζοδρομίου σε διαφορετικές φάσεις. Από μόνη της αυτή η ιστορία υποδηλώνει την έλλειψη σχεδίου και μια αποσπασματικότητα η οποία επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιώδη ζητήματα όπως είναι αυτό του κυκλοφοριακού στην παραλιακή ζώνη. Ενα πρόβλημα που η λύση του έχει προαπαιτούμενο άλλες πρωτοβουλίες που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είναι οι διανοίξεις των κάθετων δρόμων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Θα μπορούσαν όμως να υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις που θα άλλαζαν τα κυκλοφοριακά δεδομένα δυσκολεύοντας την κυκλοφορία "χάριν παιδιάς" και το πήγαινε-έλα των γαμπρών με τα ηχοσυστήματα στο φουλ. Και γι' αυτό χρειαζόταν μια άλλου είδους ανάπλαση της Ναυαρίνου, αλλά οι δημοτικοί παράγοντες έχουν άλλα κατά νου και δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο μιας προκαταρκτικής μελέτης.

Βεβαίως το πρόγραμμα κλείνει και τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς μένει ελάχιστος χρόνος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό όμως δεν είναι καινούργιο και το γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι. Που ξέχασαν ακόμη και την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου!

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr