Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 16:06

"Παγωμένα" προγράμματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κλείνουν 3 μήνες από την ημέρα που ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές και εκείνο που διαπιστώνει κάποιος είναι ότι άπαντες βαδίζουν στα τυφλά με οδηγό την… επικαιρότητα, που είναι και ασφαλής τρόπος για να εμφανίζεται έργο. Αλλωστε από την εποχή κατά την οποία οι τοπικοί άρχοντες ανακάλυψαν την… ψηφιακή μηχανή, βρήκαν και τον τρόπο να βομβαρδίζουν τις εφημερίδες με άφθονο υλικό για… ψύλλου πήδημα.

Ετσι η κατάσταση που επικρατεί εμφανίζεται ως εξής:

- Ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της κατάστασης των νέων δήμων, καθώς οι αρμόδιοι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν την πραγματική οικονομική κατάσταση εκείνων που συνενώθηκαν. Και σε αυτό δεν φταίει απλώς η κακή οργάνωση των μικρότερων δήμων όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, αλλά και το… χάος που επικρατεί στους μεγαλύτερους.

- Η συγκρότηση των νέων υπηρεσιών δεν έχει ολοκληρωθεί και σε μερικές περιπτώσεις από τα… συμφραζόμενα προκύπτει η διαπίστωση ότι οι δημοτικοί παράγοντες συναντούν ακόμη και άρνηση των υπαλλήλων να μετακινηθούν από την έδρα τους. Γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο φορτίο στους υπαλλήλους της έδρας με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει οι γκρίνιες, με τους δημάρχους να προσπαθούν να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

- Με δεδομένα τα προηγούμενα αλλά και την ασάφεια των κυβερνητικών προθέσεων, πολλοί δήμοι συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες στο εγχείρημα σύνταξης των προϋπολογισμών και φυσικά των τεχνικών προγραμμάτων. Από τη μια πλευρά (ορθώς) δεν επιτρέπεται να αυθαιρετούν φουσκώνοντας τους τοπικούς πόρους που δεν θα εισπράξουν ποτέ, ενώ από την άλλη δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα πρέπει να εγγράψουν ως έσοδα από τους θεσμοθετημένους μεν, κουτσουρεμένους δε κεντρικούς πόρους.

- Οι περισσότεροι δήμοι εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους στην κατεύθυνση της υποστήριξης αιτημάτων σχετικά με σχολεία και υπηρεσίες που κλείνουν, ενώ ορισμένοι άλλοι σύρονται από επείγοντα προβλήματα, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί προ πολλού και φυσικά δεν τους φταίει ο… "Καλλικράτης".

- Ορισμένοι δημοτικοί παράγοντες έχουν βρει και το δρόμο των… επαφών στην Αθήνα (αλλά και τοπικά), επί της ουσίας οι περισσότεροι κόβουν βόλτες σε υπουργεία και υπηρεσίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς λείπει και η στρατηγική για να πετύχουν κάτι. Ολη η υπόθεση είναι το… δελτίο Τύπου και η φωτογραφία από την επίσκεψη.

Μετά από όλα αυτά τα περίφημα προγράμματα παραμένουν "παγωμένα" στα συρτάρια των δημάρχων και των συνεργατών τους. Για να αποδειχθεί ότι αυτά αποτελούσαν συρραφή ιδεών και αιτημάτων που έρχονταν από παλιά και ως εκ τούτου ήταν… μίας χρήσης - ίσια για να φύγουν οι εκλογές και να μην αποκαλυφθεί η απουσία πραγματικού σχεδίου.

Διαπιστώσεις δυσάρεστες αλλά πρέπει να γίνουν εξ αρχής για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία πως ορισμένοι… δεν είδαν και δεν κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουν. Το γνωρίζουν καλά, ζήτησαν την ψήφο των πολιτών, πήραν την εξουσιοδότηση και οφείλουν να την τιμήσουν αναλόγως.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πολιτισμός και Μεσσήνη Η επέτειος και η πόλη »