Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 11:39

Η επέτειος και η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επετειακό κατ’ έθιμον το σημερινό θέμα μιας και η Καλαμάτα γιορτάζει την ημέρα κατά την οποία ιδρύθηκε στην πόλη το "πρόπλασμα" του νεοελληνικού κράτους. Κάπως έτσι θα μπορούσε ίσως κάποιος να συμπυκνώσει το νόημα της σημερινής επετείου, ξεπερνώντας στερεότυπα και άνευ νοήματος ανταγωνισμούς. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η επισήμανση καθώς αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία των γεγονότων της Καλαμάτας στην πορεία των πραγμάτων.
Στις 23 Μαρτίου δεν ήταν απλώς η πρώτη ολοκληρωμένη στρατιωτική ενέργεια της Επανάστασης με την κατάληψη της πόλης. Η ενέργεια αυτή συνοδεύτηκε από τη συγκρότηση της Μεσσηνιακής Γερουσίας που ήταν η πρώτη πολιτική διοίκηση, η οποία συντάσσει την "Προειδοποίηση προς τα ευρωπαϊκάς αυλάς" και την "Προκήρυξη" προς τους Αμερικάνους. Οργανώνεται το στρατηγικό σχέδιο απελευθέρωσης των υπόλοιπων περιοχών και ξεκινούν ένοπλα τμήματα με κατεύθυνση το κέντρο του Μοριά, την Τρίπολη αλλά και τα κάστρα της Μεσσηνίας που συνιστούν σπουδαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δημιουργείται επιμελητεία για τα στρατεύματα, εκδίδονται οι πρώτες κανονιστικές διατάξεις για τις ελεύθερες περιοχές, οργανώνεται ευρεία στρατολογία. Ολα αυτά και πολλές ακόμη ενέργειες συνιστούν ένα σύνολο κινήσεων που μπορούν να χαρακτηρίσουν το εγχείρημα ως "πρόπλασμα" του νεοελληνικού κράτους. Μια τέτοια διαπίστωση αλλάζει και το χαρακτήρα του γιορτασμού, καθώς μάλιστα  απομακρυνόμαστε από την εποχή της διαμάχης για το "ποιος σήκωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης" παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν στην άγονη αντιπαράθεση πέρα από την ουσία της υπόθεσης.
Πέρα από τις όποιες εκδηλώσεις θεατροποιημένης "αναπαράστασης" γεγονότων και θρύλων, το μεγάλο ζητούμενο για την πόλη είναι το κατά πόσον οι πολίτες γνωρίζουν τα όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη και την περιοχή στις 23 Μαρτίου. Χωρίς αμφιβολία θα τονίζαμε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τα όσα βλέπουν κάθε χρόνο στην αναπαράσταση, τα οποία υπηρετούν και μια ορισμένη λογική. Και αυτό πέραν των άλλων οφείλεται στο γεγονός ότι στα σχολεία δεν διδάσκεται η τοπική ιστορία και μάλιστα με τη διάσταση που δόθηκε ενωρίτερα η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί δικό μας… εφεύρημα. Εχει υπάρξει ένα πλήθος δημοσιεύσεων και μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, οι οποίες εκλαϊκευμένες και προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ηλικίες θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία ως ειδικό μάθημα.
Από εκεί και ύστερα ο δήμος θα πρέπει να "ξεκολλήσει" από την ιστορία του θεάματος και να ασχοληθεί με την ιστορία της έρευνας και της μελέτης. Τις ημέρες αυτές θα έπρεπε να είναι οργανωτής επιστημονικών συνεδρίων για την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, στα οποία θα παρουσιάζονται εργασίες ειδικών επιστημόνων. Για να γίνει η Καλαμάτα επίκεντρο του προβληματισμού και της παρουσίασης νέων στοιχείων και ιδεών γύρω από το ’21 και να κατακτήσει την "πρωτιά" στο επιστημονικό πεδίο. Από εθνικοπατριωτικές κορώνες και φανφάρες έχει μπουχτήσει ο τόπος. Η ιστορία είναι απούσα και "φυλακισμένη" σε κάθε είδους στερεότυπα.

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « "Παγωμένα" προγράμματα Τα τέλη και το κόστος »