Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 13:19

Δεματοποιητής και πρόστιμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τώρα θυμήθηκαν πάλι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επαναφέρουν τους δεματοποιητές στο προσκήνιο ως… σωτηρία από την απειλή. Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε κατά το παρελθόν αλλά δεν έφερε αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα έντονες, καθώς η μέθοδος αυτή δεν ήταν τίποτε περισσότερο από χωματερή σε… συσκευασία. Αυτοί που μας τους… φόρεσαν πληρώνοντας μεγάλα ποσά για την προμήθειά τους, δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να απαντήσουν στα σοβαρά επιστημονικά ερωτήματα που είχαν τεθεί. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν απαντήσεις και το μόνο ενδιαφέρον ήταν να γίνει η προμήθεια με την απειλή των προστίμων. Μετά ήρθαν οι άλλοι που αντί να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή της επιλογής, άφησαν να περάσουν κάτι μήνες και μετά θυμήθηκαν τους δεματοποιητές και τα πρόστιμα. Εφθασαν και οι αιρετοί, άρχισαν τις μεγάλες εξαγγελίες και μετά διαπίστωσαν ότι υπάρχουν οι δεματοποιητές και η απειλή των προστίμων.
Στο διάστημα αυτό εκείνοι που πήραν δεματοποιητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα δέματα στη… Μαραθόλακκα, με αποτέλεσμα να ξετυλιχθούν σκηνές απείρου κάλλους. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου ψάχνουν να βρουν λύσεις για να ξεφορτωθούν τα δέματα.
Αν πράγματι κάποια στιγμή φθάσουν ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσον θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση ή θα θεωρήσουν οικολογική λύση τη… συσκευασία των σκουπιδιών και θα κάνουν στραβά μάτια για τις χωματερές των δεματοποιητών. Το σίγουρο όμως είναι πως θα μας μείνουν… αμανάτι σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών σε δέματα που δεν θα γνωρίζει κανένας τι θα γίνουν.
Εκτός βεβαίως και η κίνηση αυτή είναι ένδειξη για εκείνο που πρόκειται να ακολουθήσει κατά πως είχε παραδεχθεί με καθυστέρηση μετεκλογικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας: Τα σκουπιδοδέματα είναι το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία μονάδας που θα έχει ως βασικό στοιχείο την καύση (ανεξαρτήτως μεθόδου) στο επίπεδο της Περιφέρειας.
Πρόκειται για λύση η οποία όχι μόνον κρύβει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή και φυσικά τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των τελών. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε τονίσει ότι από τη στιγμή που κλείνουν οι χωματερές και "τρώγονται" από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι χώροι υγειονομικής ταφής, κάθε λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών θα ανεβάσει και το κόστος της υπηρεσίας. Οι μέθοδοι που έχουν ως κοινό παρονομαστή την καύση, παρουσιάζουν μεγάλο κόστος (κατασκευαστικό, μεταφορά σκουπιδιών, λειτουργία μονάδας), απαιτούν περισσότερες ποσότητες ως καύσιμη ύλη και περιορισμό της ανάκτησης υλικών τα οποία είναι θερμογόνα.
Ο λογαριασμός πέφτει πολύ… αλμυρός και θα κληθεί να τον πληρώσει όπως πάντα ο πολίτης, εν μέσω μάλιστα βαθύτατης οικονομικής κρίσης με ό, τι συνεπάγεται αυτό.

belias@internet.gr