Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 17:51

Υποθέσεις εργασίας για το φιλέτο του Μεσσηνιακού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Εδώ και πολλά χρόνια αναφερόμασταν στην στεφάνη του Μεσσηνιακού Κόλπου δυτικά του Παμίσου, με το χαρακτηρισμό φιλέτο από την άποψη της ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων.

 

 Οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι το επιβεβαιώνουν, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες για νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Προσφάτως έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων σε Βελίκα και Ανάληψη από γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται η εξαγορά έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων στην Μπούκα από επιχειρηματικό όμιλο με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων. Ενώ είναι γνωστό ότι δυτικά του ποταμού Βελίκα διαθέτει μεγάλη έκταση ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, στην οποία όπως όλα δείχνουν, θα αναπτυχθεί η επόμενη φάση των τουριστικών επενδύσεων.

Δεν θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει κάποιος τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνεται αυτό το ενδιαφέρον. Ο πρώτος έχει να κάνει με το φυσικό κάλλος της περιοχής που συνδυάζει τη θάλασσα με το γεωργικό περιβάλλον και το ανάγλυφο του εδάφους με τους χαμηλούς λόφους. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι η περιοχή είναι "παρθένα" ακόμη τουριστικά και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα εκείνων που αναπτύχθηκαν άναρχα κυρίως στα νησιά. Ο τρίτος συνδέεται με το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες που καθιστούν ευχερέστερες τις κινήσεις. Οι παράγοντες αυτοί δίνουν σημαντικές δυνατότητες επιλογών ως προς το είδος των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν. Εκτίμηση που αποτυπώνεται και στα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για τις προθέσεις των επενδυτών.

Ολα αυτά δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία αν δεν υπήρχαν ακόμη ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία υποδομών που "απογειώνουν" τη θέση της περιοχής. Και το πρώτο είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση το αεροδρόμιο. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτήν και η μετακίνηση επισκεπτών είναι ζήτημα λεπτών ακόμη και αν δεν κατασκευαστεί ο καινούργιος δρόμος. Πρόκειται για σπάνιο συνδυασμό και σημαντική προίκα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την γειτνίαση με υποδομές υγείας και κατά βάση με το νοσοκομείο, κάτι το οποίο θεωρούν ως σημαντικό όλες οι έρευνες που διεξάγονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μεταξύ των εν δυνάμει επισκεπτών τουριστικών προορισμών. Το τρίτο συνδέεται με το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά με το αστικό κέντρο και με όλα τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτό. Δίνει πολλαπλές επιλογές στον επισκέπτη για διάφορες δραστηριότητες, εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνηση του προσωπικού αντιμετωπίζοντας με ευχέρεια και το ζήτημα της στέγασης εφόσον υπάρχει και ως εκ τούτου δίνει περισσότερα περιθώρια επιλογών εξειδικευμένου προσωπικού. Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι η περιοχή λόγω του αυτοκινητόδρομου βρίσκεται πλέον σε μικρή απόσταση τόσο από την Αθήνα, όσο και από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Ολα έχουν τη δική τους… εξήγηση και εν προκειμένω υπάρχουν πολλές που δικαιολογούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει η υπόσχεση για κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα-Ριζόμυλος που ελαχιστοποιεί τις αποστάσεις και φέρνει τον επισκέπτη στην… πόρτα της μονάδας. Η σπουδή για το τμήμα αυτό παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες φαίνεται ότι σχετίζεται με "αιτήματα" επενδυτών, αν και αναλόγως της περιοχής ή της απόστασης αντιμετωπίζουν το θέμα με διαφορετικό τρόπο.

Πέραν του δρόμου φυσικά υπάρχουν ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα υποδομών τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς δημιουργείται ένας άξονας με έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και το δίκτυο αποχέτευσης είναι ένα από τα σημαντικά θέματα για όλους. Το θέμα της καθαρότητας των υδάτινων αποδεκτών προφανώς τίθεται σε διαφορετική βάση, όπως και η προστασία των υγροβιότοπων που αποτελούν σοβαρό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Εννοείται βεβαίως ότι ο σκουπιδότοπος θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει από τα "Λιμενικά" στην Μπούκα και να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης του χώρου που ανήκει στο δήμο.

Εν κατακλείδι το ερώτημα που τίθεται είναι ποια οφέλη θα προκύψουν για τη συγκεκριμένη περιοχή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Η ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας δεν οδηγεί σε τίποτε το αυτονόητο για την περιοχή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική των επιχειρήσεων στην απασχόληση και την απορρόφηση τοπικών προϊόντων, όπως επίσης και από την στρατηγική τους για τη "διάχυση" αυτής της δραστηριότητας στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια.

Δικαίως όλα αυτά -και πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να γραφτούν- κάποιοι θα σκεφθούν ότι αποτελούν υποθέσεις εργασίας. Και σίγουρα θα πρέπει να κάνουν τέτοιες οι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι γιατί τίποτε δεν είναι αυτονόητο και τίποτε δεν θα γίνει από μόνο του.

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης