Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 14:13

Περιφέρεια, αγροτική παραγωγή και εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιφέρεια, αγροτική παραγωγή και εκλογές

Εκλογές πλησιάζουν, προγράμματα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν οι συνδυασμοί, υποσχέσεις θα μοιράσουν και φυσικά στην πρώτη γραμμή θα είναι οι... πελάτες.

 

Από τους καλύτερους οι αγρότες που αποτελούν και το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων, στο οποίο μοιράζονται αφειδώς υποσχέσεις.

Αρχή από την Περιφέρεια βεβαίως, η οποία… μπήκε με φόρα και έσπευσε να οργανώσει "διαβούλευση" για τα αγροτικά, από την οποία αναδημοσιεύουμε μέρος της εισήγησης για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε:
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αυτές είναι οι προοπτικές που ήδη υπηρετούμε ως θεμελιώδη μας προτεραιότητα, στη βάση του  συμβολαίου τιμής που υπογράψαμε με τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας, την επαύριον των πρώτων περιφερειακών εκλογών.
Από τον πρωτογενή τομέα, ξεκινάει να αλλάζει πρόσωπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τον πρωτογενή τομέα, εκκινεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Από τον πρωτογενή τομέα, γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και μπαίνουμε δυναμικά στον χάρτη.
Το παρελθόν απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Γνωρίζουμε όλοι καλά τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του συστήματος, οι οποίες καθήλωσαν στην υπανάπτυξη τον αγροτικό τομέα, συρρίκνωσαν το εισόδημα των αγροτών, παγίωσαν μια οπισθοδρομική εσωστρέφεια για την πελοποννησιακή παραγωγή και οδήγησαν την πλούσια, ευλογημένη και εύφορη πελοποννησιακή ύπαιθρο στην ερημοποίηση. Δεν είναι η ώρα να μιλάμε άλλο, αποκλειστικά  για τα προβλήματα και να μεμψιμοιρούμε. Τα ξέρουμε όλοι καλά. Οπως ξέρουμε και τις ευθύνες που επιμερίζονται αναλογικά σε όλους μας. Είναι σήμερα η στιγμή για λύσεις. Οσο δύσκολες κι αν φαίνονται. Οσο κι αν επιμένουν ορισμένοι ότι δεν είναι τυχαίο που στην αγροτική οικονομία επιτεύχθηκαν τόσο ελάχιστα πράγματα μέχρι σήμερα. Και ήταν αυτό λογικό: αντικρουόμενα συμφέροντα, αγκυλώσεις, κομματοκρατία, κορπορατισμός, λαϊκισμός.
Η παραγωγή σπάνιας ποιότητας παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Η συσκευασία, η μεταποίηση, η υποστήριξη τους με τίτλους ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και η συστηματική προώθησή τους ως επώνυμα προϊόντα στην αγορά μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία τους. Εμείς, ως Περιφέρεια, στηρίζουμε τους παραγωγούς και βρισκόμαστε ήδη δίπλα τους προκειμένου να ανοίξουμε μαζί νέους δρόμους.
Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της Περιφέρειάς μας. Μόνο που η δική μας προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη είναι απαλλαγμένη από κάθε στοιχείο προσκόλλησης σε παρωχημένες νοοτροπίες, που επί χρόνια στρεβλώνουν τον κλάδο. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική και λειτουργική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Δεν σημαίνει εξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εμμονή σε ξεπερασμένες, μη αποδοτικές καλλιέργειες».
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι κατάλαβαν οι αγρότες από το εν λόγω κείμενο. Εκείνο το οποίο όμως γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι, από τότε που εκφωνήθηκε, έχουν περάσει 3 χρόνια και θα μπορούσε να είναι απλώς το προεκλογικό πρόγραμμα Τατούλη για τις εκλογές του Μαΐου. Και το επισημαίνουμε αυτό, γιατί απλώς δεν έγινε τίποτε από εκείνα τα οποία μεγαλοστόμως εξήγγειλαν το Φεβρουάριο του 2011. Αν μάλιστα μπει κανένας στον κόπο να διαβάσει και τις προτάσεις που έγιναν από τους παριστάμενους, που ήταν και χειροπιαστές, θα αντιληφθεί τις ακριβώς σημαίνει ότι κάποιοι πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Και η υπόθεση φυσικά δεν αφορά μόνον το συνδυασμό με τον οποίο θα εμφανιστεί στις εκλογές ο κ. Τατούλης. Αφορά το σύνολο των συνδυασμών που ζητούν την ψήφο των αγροτών εν προκειμένω. Οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει από αερολογία (η οποία ήδη έχει αρχίσει). Αν έχουν κάτι ας το παρουσιάσουν. Διαφορετικά ας μην κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν, ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον σε κενολογίες, υποσχέσεις και επανάληψη ευχολογίων.

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 14:18

NEWSLETTER