Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 20:02

Το καλοκαίρι της απελπισίας

Γράφτηκε από την

Το καλοκαίρι της απελπισίας

Το καλοκαίρι στις παραλίες οι παρέες συζητούν συνήθως ευχάριστα θέματα, αλλά για μια ακόμα χρόνια η κουβέντα των Ελλήνων καταλήγει στην οικονομική κατάσταση και στις δυσοίωνες προβλέψεις για το χειμώνα που έρχεται. Ετσι από παντού ακούς ότι μισθωτοί, αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους και ότι θα τους αφήσουν απλήρωτους.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα καλοκαίρια στη Μεσσηνία οι ντόπιοι, που είχαν πληγεί οικονομικά ομολογουμένως λιγότερο από τους Μεσσήνιους της Αττικής, άκουγαν στωικά τους επισκέπτες να περιγράφουν τα βάσανά τους καταλαβαίνοντας ότι υπάρχουν και χειρότερα. Φέτος όμως στις παρέες οι ντόπιοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι εξάντλησαν πλέον τα χρήματα που έχουν στην άκρη και ότι δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλους φόρους. 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον και στις μεσσηνιακές παρέες σπανίως ακούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής. Ουσιαστικά το κλίμα θυμίζει την εποχή της αγανάκτησης που προκάλεσε αρχικά τη δημοσκοπική και στη συνέχεια την εκλογική κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Οπως και τότε έτσι και τώρα αριστεροί και δεξιοί δικαίως και αδίκως χωρίς δεύτερη σκέψη (και πολλοί χωρίς να σκεφτούν καν) στρέφουν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν μπορούν να βρουν προσωπική διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο. Μόνο που αυτό το καλοκαίρι δεν κυριαρχεί η αγανάκτηση. Κυριαρχεί η απελπισία και η απόγνωση αφού οι περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν αφενός ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα και αφετέρου ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες. 

Ολοι γνωρίζουν ότι το κύμα της αγανάκτησης έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιον θα ευνοήσει το κύμα της απελπισίας που έχει αρχίσει να σαρώνει την κοινωνία. Κανένας επίσης δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον αναλύοντας το παρελθόν. Δεν χρειάζεται όμως να έχεις διδακτορικό στις πολιτικές ή στις οικονομικές επιστήμες για να προβλέψεις τις αιτίες που προκαλούν απελπισία στους πολίτες: Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει μηδενιστεί και αν δεν συμβεί ένα θαύμα, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη το φθινόπωρο. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 17:54