Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 20:01

Εχεις είσοδο για αναπηρικό αμαξίδιο στο μαγαζί σου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εχεις είσοδο για αναπηρικό αμαξίδιο στο μαγαζί σου;

Στις διεθνείς τουριστικές διαδικτυακές πλατφόρμες, οι επισκέπτες αξιολογώντας τις υπηρεσίες που τους παρέχονται απαντούν και σε ερώτηση για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα στην πλατφόρμα της Google οι επισκέπτες που αξιολογούν ένα μαγαζί πρέπει να απαντήσουν και στις εξής ερωτήσεις: “Υπάρχει είσοδος με πρόσβαση από αναπηρικά αμαξίδια;” και “Υπάρχουν θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια;”.

Ετσι όποιος επιχειρήσει να βαθμολογήσει με μεγάλο βαθμό κάποιο κατάστημα της Μεσσηνίας, τις περισσότερες φορές θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να γράψει ότι το μαγαζί δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και ότι δεν διαθέτει θέσεις για αναπηρικό αμαξίδιο. 

Ετσι τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είσοδο και θέσεις για ΑμεΑ μπαίνουν σιγά - σιγά στη μαύρη λίστα των καταναλωτών που επιλέγουν να διασκεδάσουν σε μαγαζιά που σέβονται τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων. Κάπου εδώ ο καλόπιστος αναγνώστης θα ρωτήσει: Είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν μαγαζί με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων των ανίσχυρων ομάδων; Σε αντίθεση με τους Ελληνες πολλοί αλλοδαποί καταναλωτές, και μάλιστα οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα, αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψη τους μεταξύ άλλων και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων απέναντι στους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους, τις μητέρες με τα καροτσάκια κ.λπ. Επίσης χιλιάδες συνταξιούχοι Ευρωπαίοι επιλέγουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς που διευκολύνουν την πρόσβαση των ηλικιωμένων στα καταστήματα και στα ξενοδοχεία. Πολλοί από αυτούς είναι σίγουρο ότι δεν θα πάταγαν το πόδι τους στην Ελλάδα αν γνώριζαν πως οι τουαλέτες των καταστημάτων βρίσκονται στο υπόγειο και ότι για να τις επισκεφτείς πρέπει να ανεβοκατέβεις επικίνδυνες σκάλες. Εννοείται ότι εκτός από τους οικονομικούς λόγους, είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτισμού η εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων. Ετσι κι αλλιώς ο βαθμός δημοκρατικότητας μιας χώρας δεν καθορίζεται από τις εκλογές, αλλά από τη συμπεριφορά των ισχυρών απέναντι στους αδύναμους και από τον τρόπο που η πλειονότητα  αντιμετωπίζει τις μειονότητες.  

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να  παραδεχτούμε ότι οι δήμοι τις περισσότερες φορές έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα από τους ιδιώτες αναφορικά με την μετακίνηση των ΑμεΑ και των άλλων ευπαθών ομάδων. Δυστυχώς οι Ελληνες επιχειρηματίες αν και πολλές φορές έχουν συγγενείς και φίλους ΑμεΑ, δεν φροντίζουν για την πρόσβασή τους στα καταστήματα. Δυστυχώς χρειάζεται να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουμε μια ανοιχτή κοινωνία. 

Εσύ έχεις είσοδο για αναπηρικό αμαξίδιο στο μαγαζί σου; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 18:27

NEWSLETTER