Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 20:01

Εδώ η Deutsche Bank χάνεται …βαρκούλες αρμενίζουν 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Την ώρα που στη Μεσσηνία ακόμα συζητάμε αν είναι αναγκαίοι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, ο υπόλοιπος κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα του 21ου αιώνα και προσπαθεί να βρει λύσεις. Ετσι λοιπόν αυτές τις μέρες οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με συνέπεια να κατρακυλούν οι τιμές των μετοχών τους. Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από το Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα: «Τράπεζες χωρίς υποκαταστήματα, με πολύ λιγότερους εργαζόμενους και εξυπηρέτηση πελατών μέσω ATM και online banking, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στις παραδοσιακές τράπεζες. Τα επονομαζόμενα FinTechs, δηλαδή start up εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, προσφέρουν υπηρεσίες των κλασικών τραπεζικών ιδρυμάτων χωρίς να υφίστανται τις πιέσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Οπως επισημαίνει στην DW ο Χανς-Πέτερ Μπούργκντορφ, καθηγητής και ειδικός του τραπεζικού τομέα στο Πανεπιστήμιο του Χόενχαϊμ, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, “αν προτείνεις σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μια επένδυση και γράψεις από κάτω ότι δεν πρόκειται περί σύστασης, τότε "την γλιτώνεις"”.

Προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντιδράσουν στον ψηφιακό ανταγωνισμό. "Ο,τι μπορεί να γίνει ψηφιακό, θα γίνει ψηφιακό", είχε εξαγγείλει τον προηγούμενο Αύγουστο ο επικεφαλής της Commerzbank Μάρτιν Τσίλκε. Από την πλευρά του ο Χανς-Πέτερ Μπούργκντορφ υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην τεχνολογική εξέλιξη και να ασχοληθούν εντατικά με το θέμα "χρηματοοικονομική καινοτομία". Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, "σημαίνει επιπλέον ότι θα χρειάζονται αισθητά λιγότερο προσωπικό"».

Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί προτιμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρεαλιστικά και να πάρουν δυσάρεστες αποφάσεις για να αποφύγουν την καταστροφή. Δυσάρεστες αποφάσεις άλλωστε πήρε και το 2003 ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος  Γκέρχαρντ Σρέντερ υιοθετώντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα “Ατζέντα 2010”, με το οποίο η Γερμανία διατήρησε την ανταγωνιστικότητά τους. 

Στην Ελλάδα όμως οι υπερεπαναστάτες και οι υπερπατριώτες, χαρακτηρίζοντας βεβαίως ως φιλελεύθερους τόσο τους χριστιανοδημοκράτες όσο και τους σοσιαλδημοκράτες, υφαίνουν διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας και ψάχνουν λύσεις στα άστρα και δάνεια στη Μόσχα και στο Πεκίνο. Τη ίδια ώρα στην Μεσσηνία δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ακόμα ότι πρέπει να λειτουργεί μια τράπεζα και ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε οικισμό μεγαλύτερο των 1.000 κατοίκων. Εδώ η Deutsche Bank χάνεται, στη Μεσσηνία βαρκούλες αρμενίζουν. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 17:54