Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 20:03

Δύο χαμένα χρόνια για τις μεγάλες επενδύσεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Την ώρα που οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες της Μεσσηνίας ασχολούνται με το ανοιγόκλεισμα του στρατοπέδου, του Τμήματος Λογοθεραπείας και των αστυνομικών τμημάτων, στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων επικρατεί νεκρική άπνοια και κανένας δεν ανησυχεί.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει νεότερο για τις επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο και της Grace Hotels στη Βελίκα, ενώ το 2015 τα ρεπορτάζ ανέφεραν: “Η οικοδομική άδεια για την κατασκευή της νέας ξενοδοχειακής μονάδας της Costa Navarino στην Πύλο θα εκδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το Grace Kalamata στη Βελίκα θα λειτουργήσει το 2017”. 

Σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ: “Εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, που διευθύνει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας δόμησης για την κατασκευή της νέας φάσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στην Πύλο, στην περιοχή 1.400 στρεμμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει λάβει έγκριση για το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων της νέας ανάπτυξης, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Στο τουριστικό θέρετρο που δημιούργησε στη Μεσσηνία ο εφοπλιστής καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχει ήδη υλοποιηθεί γήπεδο γκολφ 18 οπών, με τη νέα ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα και επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 900 κλινών, να εκτιμάται ότι θα απασχολεί περίπου 900 άτομα στη φάση της λειτουργίας. Το project θα αποτελεί συνέχεια των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Dunes και Romanos, των οποίων η πληρότητα ξεπερνάει το 85% και για τα οποία έχουν επενδυθεί, μέχρι σήμερα, 580 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η νέα φάση της Costa Navarino εντάσσεται στο πλαίσιο της εισόδου του αραβικού ομίλου Olayan με 150 εκατ. ευρώ στην ΤΕΜΕΣ, αποτελώντας τέταρτο ισότιμο μέτοχο. Ο αραβικός όμιλος που διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα από το 1972 ελέγχει το 25% της ΤΕΜΕΣ, με το υπόλοιπο 75% να βρίσκεται “στα χέρια” της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου”.

Για την Grace Hotels το ρεπορτάζ ανέφερε: “Η Grace Hotels του ομίλου Libra της οικογένειας Λογοθέτη προχωρά τις διαδικασίες για την κατασκευή δύο πολυτελών ξενοδοχείων στη Μεσσηνία και στην Κέα. Ετσι, σχεδιάζει ένα νέο ξενοδοχείο στην περιοχή της Βελίκας, με την επωνυμία Grace Kalamata, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2017. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, που θα περιλαμβάνει και βίλες προς πώληση, θα διαθέτει 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες, τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων. Το Grace Kalamata, που θα αποτελεί επένδυση 80 εκατ. ευρώ, θα είναι το τέταρτο ξενοδοχείο που εντάσσεται στην ομάδα των ξενοδοχείων Grace στην Ελλάδα, μετά τα Grace Mykonos και Grace Santorini, καθώς και το υπό κατασκευή Grace Kea”.

Τελικώς το 2017 όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει το Grace Kalamata στην Ανάληψη αλλά δεν έχουν εκδοθεί καν οι άδειες για την επένδυση της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι επενδύσεις αυτές και οι άλλες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσσηνία καθυστερούν εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης ή των γνωστών γραφειοκρατικών προβλημάτων. Είμαι βέβαιος όμως ότι χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας όσες φορές και αν ανοιγοκλείσουν τα στρατόπεδα και τα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς όμως όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν πιστέψει ακόμα ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με αστυνομικά τμήματα και ότι οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για την έξοδο από την ύφεση και τη λιτότητα. Αν πολιτικοί και πολίτες πίστευαν στις επενδύσεις θα κινούσαν γη και ουρανό για να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατό. Ομως χάθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια και οι πολιτικοί συνεχίζουν να ασχολούνται με… τμήματα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 18:22