Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 19:56

Αρκεί να θέλεις δανεικά και το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να τα αποκτήσεις

Γράφτηκε από τον

Αρκεί να θέλεις δανεικά και το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να τα αποκτήσεις

 

Το 2015 αν κάποιος τολμούσε να ψελλίσει ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος, ο ψηφοφόρος της διπλανής πόρτας όχι μόνο του έκοβε την καλημέρα αλλά τον χαρακτήριζε και γερμανοτσολιά.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά δύο μόνο χρόνια για να παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον "Guardian": “Εκανα λάθη, μεγάλα λάθη. Ισως το μεγαλύτερο να ήταν η επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά”. 

Αν το καλοκαίρι του 2015 κάποιος πριν το δημοψήφισμα τολμούσε να πει: “Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της”, θα χαρακτηριζόταν από το 60% των Ελλήνων ως προδότης και γερμανοτσολιάς. Τώρα που το υποστηρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, που εκλέχτηκε έχοντας ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, καλό θα είναι και οι πολίτες να κάτσουν και να σκεφτούν τους πολιτικούς δρόμους που έχουν να επιλέξουν και να σταματήσουν να χτυπούν το πόδι κάτω σαν κακομαθημένα παιδιά επειδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν δανείζει την Ελλάδα άνευ όρων. 

Ειδικότερα, οι πολίτες θα πρέπει να ωριμάσουν και να σταματήσουν να ακούν όσους τους χαϊδεύουν τα αυτιά είτε για να κατακτήσουν την εξουσία είτε για να αποσπάσουν μεγαλύτερη τηλεθέαση. Δυστυχώς στην Ελλάδα για πολλά χρόνια κυριάρχησαν οι αρεστοί πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που έλεγαν και έγραφαν ότι ο σοφός λαός έχει πάντα δίκιο και ότι πρέπει να δίνονται συνεχώς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγής. Στην απέναντι όχθη, όποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος τολμούσε να ψιθυρίσει ότι τα δανεικά οδηγούν στη χρεοκοπία, εξοριζόταν από τη Βουλή και τα πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντίστοιχα. 

Ετσι τις τελευταίες δεκαετίες έγινε κυρίαρχη ιδεολογία ο εθνικολαϊκιστικός βολονταρισμός, σύμφωνα με τον οποίο “αρκεί να θέλεις δανεικά και το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να τα αποκτήσεις, ώστε να δώσεις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις”. Παράλληλα στο όνομα της ισότητας ισοπεδώθηκε η αξιοκρατία, με συνέπεια κανένας να μην έχει κίνητρο να εργαστεί περισσότερο αφού τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όλοι αμείβονταν το ίδιο, ανεξάρτητα από το πόσο παρήγαγαν. 

Κάπως έτσι φτάσαμε το 2015 κοντά στα βράχια, αλλά ευτυχώς έστω και την τελευταία στιγμή με τεράστιο κόστος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστριψε το καράβι και αποφεύχθηκε το δυστύχημα. Μένει να δούμε αν το πάθημα έγινε μάθημα ή αν οι πολίτες θα συνεχίσουν να ψάχνουν σωτήρες που θα μας βγάλουν από την Ευρώπη για να μας πάνε… “σε έναν άλλο γαλαξία”.

ΥΓ. Σε τοπικό επίπεδο, στη Μεσσηνία τα κυβερνητικά λάθη συνεχίζονται γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντί να τα παραδεχτούν και να τα διορθώσουν, εξακολουθούν για παράδειγμα να υποστηρίζουν ότι έκαναν το σωστό είτε για τους δρόμους της Μεσσηνίας είτε για τους δασικούς χάρτες. Τι περιμένουν; Να δώσουν συνέντευξη στον "Guardian", για να αλλάξουν πορεία; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 18:15