Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 13:09

Εμπρός, στο δρόμο που χάραξε ο Μακρόν

Γράφτηκε από τον

Εμπρός, στο δρόμο που χάραξε ο Μακρόν

Η εποχή των δημοτικών επιχειρήσεων και της σχεδιασμένης τοπικής ανάπτυξης μέσω αυτοδιοικητικών εταιρειών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αφενός γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και αφετέρου γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα σπαταλήθηκαν με απογοητευτικά αποτελέσματα.

Την πραγματικότητα αυτή αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν οι Ελληνες σοσιαλδημοκράτες που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση θα παραμείνει και τις επόμενες δεκαετίες προνομιούχο πεδίο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη ή οποιοδήποτε άλλο σύνθημα μπορεί να διεγείρει τα ισχυρά αντικαπιταλιστικά (που ουσιαστικά είναι αντιδυτικά) αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος. Ουσιαστικά οι Ελληνες σοσιαλδημοκράτες θέλοντας να συντηρήσουν τον "κοινωνικό δήμο" και γενικότερα την κατεστημένη τάξη πραγμάτων στην αυτοδιοίκηση, προσφέρουν στους συντηρητικούς δεξιούς αυτοδιοικητικούς το πλεονέκτημα της... έδρας και την ευκαιρία να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις για παρεμβάσεις στην οικονομική και κοινωνική τοπική ζωή.

Από εκεί και πέρα, το έλλειμμα εναλλακτικής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από το πλεόνασμα υποψήφιων αυτοδιοικητικών ούτε φυσικά από το πλεόνασμα των κομμάτων και των φορέων που επιχειρούν ανεπιτυχώς να εδραιωθούν εκεί που δέσποζε το κραταιό ΠΑΣΟΚ. Μόνο κάτω από προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάρχει ισχυρός συντηρητικός αντίπαλος θα δούμε  στις αυτοδιοικητικές εκλογές κάποιες νέες προσωπικότητες από το χώρο της Κεντροαριστεράς να ακολουθούν την πεπατημένη του Εμανουέλ Μακρόν (τηρουμένων φυσικά των αναλογιών), που χρειάστηκε να γυρίσει την πλάτη στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα για να νικήσει στις εκλογές. Στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις το αποτέλεσμα απλώς θα ανοίξει το διάλογο που έχει ανοίξει στον υπόλοιπο κόσμο αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 13:13