Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 17:23

Ο Παναγιώτης και το λεφτόδεντρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με την παραχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αντιθέτως ο κ. Νίκας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση κάθε φορά που εκείνος υπογράφει τη χρηματοδότηση ενός δημοτικού έργου.

Οπως φαίνεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, αν και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα επί πολλές δεκαετίες, ουσιαστικά ασπάζεται τη γνωστή “θρησκεία του λεφτόδεντρου”, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες δαπάνες δεν έχουν σχέση με τους φόρους και τα δάνεια.

Αν ο κ. Νίκας πίστευε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, θα είχε ρωτήσει τον κ. Χαρίτση πού βρίσκει τα χρήματα για τα δημοτικά έργα - και εκείνος θα του υπενθύμιζε ότι “λεφτά υπάρχουν” επειδή, μεταξύ άλλων, με το τρίτο μνημόνιο παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο η Φραγκόλιμνα, το 1ο Δημοτικό και τα υπόλοιπα ακίνητα της Καλαμάτας. Επίσης ο κ. Χαρίτσης θα υπενθύμιζε σε όσους εξοργίστηκαν επειδή “δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία για την παραχώρηση των ακινήτων”, ότι το 2015 οι πολίτες 3 φορές (στις εκλογές του Ιανουαρίου, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου) έδωσαν λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία και το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου το 61,3% έδωσε εντολή στον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος παρόλο που γνώριζε ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη είχε αποτύχει πλήρως, οδηγώντας στα capital controls.

Επί τη ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι όσοι ψηφίσαμε “Ναι” στο δημοψήφισμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μια νέα διαπραγμάτευση το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε ακόμα δυσμενέστερους όρους, κατηγορηθήκαμε για εθελοδουλία και γερμανοτσολιαδισμό.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι και μετά το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο παραχωρήθηκαν τα ακίνητα στο Υπερταμείο, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ελληνικός λαός έδωσε πάλι εντολή στον κ. Τσίπρα να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τόσο το δημόσιο χρέος όσο και τις χρηματοδοτήσεις του… Δήμου Καλαμάτας.

Αυτονόητο συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά επιλογές ανάμεσα σε μια οδυνηρή και μια καταστροφική απόφαση. Και η παραχώρηση της Φραγκόλιμνας δεν είναι… καταστροφική: Είναι αποτέλεσμα της ανόητης κυβερνητικής μπλόφας (γνωστής και ως... διαπραγμάτευση) που προηγήθηκε επειδή οι περισσότεροι Ελληνες πίστεψαν πως οι διεθνείς σχέσεις είναι τζόγος κι ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας πολιτικός “Nick the Greek” για να “μαδήσει” τους ξένους.

 

Υ.Γ Αν το καλοκαίρι του 2015 είχαν επικρατήσει οι σκληροπυρηνικοί που ήθελαν να μπουκάρουν στο Νομισματοκοπείο, η Φραγκόλιμνα θα είχε πουληθεί για μια καρτέλα ντεπόν. Αρα, πολύ καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και αναθεώρησε τη στάση του παραχωρώντας τη Φραγκόλιμνα στο Υπερταμείο, ώστε να έχει ο κ. Χαρίτσης πόρους για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων του Δήμου Καλαμάτας.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 17:22