Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 14:43

Πόσο κοστίζει το ...αράπικο φιστίκι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Πόσο κοστίζει το ...αράπικο φιστίκι;

 

Συνολικά έσοδα 1,5 εκ. ευρώ έχουν οι παραγωγοί που καλλιεργούν αράπικο φιστίκι σε 5.000 παραθαλάσσια στρέμματα στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. Τα ίδια ακριβώς έσοδα έχει ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο που εκτείνεται σε... 15 στρέμματα, αλλά στην περιοχή απαγορεύονται οι τουριστικές επενδύσεις επειδή μεγάλο τμήμα της ζώνης μεταξύ των ποταμών Αρι και Παμίσου έχει χαρακτηριστεί αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα για να παραχθεί αράπικο φιστίκι αξίας 1,5 εκ. ευρώ θυσιάζονται τα έσοδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τις τουριστικές μονάδες που θα λειτουργούσαν στην έκταση των 5.000 στρεμμάτων. Με όρους πραγματικού κόστους και υπολογίζοντας την αξία των αγαθών που θυσιάζονται για να παραχθεί το υπόψη αγαθό, η Καλαμάτα παράγει αναμφισβήτητα το πιο ακριβό αράπικο φιστίκι στον κόσμο. Αν κάνετε τις σχετικές πράξεις θα διαπιστώσετε ότι το φιστίκι έχει πραγματικό κόστος ανά κιλό που ξεκινά από 10 ευρώ (για τουριστικά έσοδα 15 εκ. ευρώ από 50 μικρά ξενοδοχεία) και ενδέχεται να αγγίζει τα 100 ευρώ (για τουριστικά έσοδα 150 εκ. ευρώ από 5 μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία). Εννοείται ότι στις συγκρατημένες αυτές εκτιμήσεις δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. 

Ενώ λοιπόν αρκεί η ανάγνωση αυτών των αριθμών, για να γίνει κατανοητή η σπατάλη των πλουτοπαραγωγικών πόρων, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται γιατί η Μεσσηνία παραμένει υπανάπτυκτη. Ειλικρινά δεν ξέρω, αν "αναρωτιούνται" επειδή δεν έχουν βασικές γνώσεις οικονομίας ή αν κρατούν ηθελημένα τη Μεσσηνία υπανάπτυκτη, προκειμένου να μείνουν αλώβητα τα πελατειακά δίκτυα που τους συντηρούν. Ξέρω όμως ότι οποιαδήποτε σύγχρονη οικονομία, που αναζητά επενδύσεις και όχι δανεικά και αγύριστα, θα είχε πρωταρχικό στόχο την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής ξεκαθαρίζοντας το θέμα του αιγιαλού ώστε να ανοίξει ο δρόμος του αποχαρακτηρισμού της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας μέσω τροποποίησης του ΓΠΣ. Στην Ελλάδα όμως τοπικοί άρχοντες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κλαψουρίζουν για το αράπικο φιστίκι επειδή αρνούνται να παραδεχτούν ότι στην οικονομία η αξία μετριέται με χρήματα και όχι με εμμονικές φαντασιώσεις όσων πιστεύουν ότι η γη θα σταματήσει να γυρίζει αν μειωθεί η παραγωγή της... αραχίδας.

 

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 14:49

NEWSLETTER