Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 12:06

Πολιτική αμηχανία για τη διαδικτυακή αγορά

Γράφτηκε από τον

Πολιτική αμηχανία για τη διαδικτυακή αγορά

Χθες τα ταξί απήργησαν για να συμπαρασταθούν στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους Θύμιο Λυμπερόπουλο που δικάζεται, με μάρτυρα υπεράσπισης τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, μετά από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του η εταιρεία BEAT, επειδή την κατηγόρησε ότι φοροδιαφεύγει και ότι λειτουργεί παράνομα.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Λυμπερόπουλου της προκάλεσαν ζημιά, καθώς το 20% των 8.000 οδηγών ταξί με τους οποίους συνεργάζεται, σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν με τη δημιουργία του Taxibeat, που κατά γενική ομολογία ήταν η πιο πετυχημένη ελληνική εφαρμογή για κινητά, καθώς έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα όχι μόνο να καλούν ταξί αλλά και να βαθμολογούν τόσο τον οδηγό όσο και τις παροχές (κλιματισμός, Wi - Fi κ.λπ.) του οχήματος. Η λειτουργία της πλατφόρμας από τη μια πλευρά συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και από την άλλη προκάλεσε μείωση του εισοδήματος σε όσους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την εποχή. Οι τελευταίοι στοιχήθηκαν πίσω από τον συνδικαλιστή Θύμιο Λυμπερόπουλο, ενώ η εταιρεία Taxibeat αγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό Daimler στην αστρονομική τιμή (για την ελληνική αγορά) των 43 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά και ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, η λειτουργία της εφαρμογής θα συνεχιστεί όχι μόνο στη διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραδοσιακή αγορά. Εννοείται ότι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν λειτουργούν μόνο στον κλάδο των μεταφορών και ότι οι ανακατατάξεις είναι ακόμα μεγαλύτερες τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο (λόγω Airbnb, Booking, ΗοmeAway κ.λπ.) όσο και στον κλάδο της εστίασης (TripAdvisor, efood, ClickDelivery).

Το γενικότερο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η κεντρική κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση μπορούν να καθορίσουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παραπάνω εταιρειών ή αν οι πλατφόρμες αυτές έχουν αποκτήσει ήδη τόσο μεγάλη ισχύ που τυχόν προσπάθεια περιορισμού τους θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που θα επιχειρήσει να διορθώσει. Σε κάθε περίπτωση θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε απαντήσεις γι’ αυτό το ερώτημα από τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, καθώς η λειτουργία της Airbnb προφανώς ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στο τοπικό ΑΕΠ από την ανάπλαση στην Κάτω Ραχούλα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι το πολιτικό προσωπικό αποφεύγει να πάρει θέση για τα θέματα αυτά, επειδή αδυνατεί να κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες και απλώς στοιχίζεται πίσω από όσους κραυγάζουν κατά της παγκοσμιοποίησης παραγγέλλοντας φαγητό και καφέ από το... Διαδίκτυο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 18:35