Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 16:45

Η μεσαία τάξη αναζητά ακραίο εθνικό μεσσία

Γράφτηκε από τον

Η μεσαία τάξη αναζητά ακραίο εθνικό μεσσία


"Γράφεις πολύ δυσάρεστα άρθρα και αναρωτιέμαι τι θα κερδίσεις" με ρώτησε συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ ο οποίος μου τηλεφώνησε για να διαμαρτυρηθεί επειδή έγραψα ότι πρέπει να οριστούν ως κατώτατη σύνταξη τα 800 ευρώ και ως ανώτατη τα 1.700 ευρώ. Απαντώντας αρχικώς του ξεκαθάρισα ότι δεν τα παίρνω από τους… Γερμανούς και ότι δεν γράφω δυσάρεστα άρθρα γιατί μου αρέσει να στεναχωρώ τους αναγνώστες μου. Μέχρι εδώ συνεννοηθήκαμε απολύτως. Τα προβλήματα ασυνεννοησίας ξεκίνησαν όταν προσπάθησα να του εξηγήσω ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και γιατί οι Ελληνες ψήφιζαν πολιτικούς που έλεγαν ευχάριστες κολακείες, ενώ αγνοούσαν όσους έλεγαν δυσάρεστες αλήθειες. Προσπαθώντας να συνεννοηθούμε άκουσα για πολλοστή φορά στη ζωή μου ότι για όλα φταίνε οι ξένοι που ζηλεύουν την ζωή των Ελλήνων και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε όπως θέλουμε με τα χρήματα που προφανώς υπάρχουν αλλά μας τα κρύβουν. Κλείνοντας το τηλέφωνο συμφωνήσαμε ότι… διαφωνούμε απολύτως. Ετσι λοιπόν εγώ θα συνεχίσω να γράφω δυσάρεστες αλήθειες και ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να ψηφίζει πολιτικούς που του χαϊδεύουν τα αυτιά με ευχάριστες υποσχέσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνδέσει την χρεοκοπία της Ελλάδας με τους πολιτικούς που χάιδευαν τα αυτιά των ψηφοφόρων.

 

Σε κάθε περίπτωση ο συνταξιούχος που τηλεφώνησε δεν είναι ο μόνος Ελληνας που είναι ανέτοιμος να ακούσει ή να διαβάσει δυσάρεστες αλήθειες. Οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουν έναν κακό εφιάλτη και ότι σύντομα θα ξυπνήσουν για να συνεχιστεί το όνειρο της δανειακής ευημερίας. Για να στηρίξουν αυτό το… όραμα έχουν δημιουργήσει διάφορες φαντασιακές θεωρίες τις οποίες εκστομίζουν με περισσή ευκολία. Για παράδειγμα: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κρίση προκλήθηκε από τις σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται τα πετρέλαια της Ελλάδας. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η κρίση προκλήθηκε από αυτούς που επιβουλεύονται το χρυσό της Ελλάδας. Οι πιο ψαγμένοι υποστηρίζουν ότι η κρίση προκλήθηκε από αυτούς που επιβουλεύονται τα ξενοδοχεία ή τις τράπεζες της Ελλάδας. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι για όλα φταίνε οι… σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται την ηρεμία της Ελλάδας και μάλλον έχουν αρχηγό την Ανγκελα Μέρκελ. Και όλοι καταλήγουν στο εξής απλοϊκό συμπέρασμα: Τη λύση θα δώσει μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση η οποία θα θέλει και θα μπορεί να αντισταθεί στις ξένες δυνάμεις. Σε ελεύθερη μετάφραση… η μεσαία τάξη ψάχνει από μηχανής θεό για να τη σώσει επειδή βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της. Ή αν το προτιμάτε διαφορετικά διατυπωμένο: Η μεσαία τάξη αναζητεί εθνικό μεσσία για να την οδηγήσει με ασφάλεια στη γη της δανειακής ευημερίας. Οι μικρομεσαίοι είναι έτοιμοι λοιπόν να ακολουθήσουν οποιονδήποτε ανίκανο υποσχεθεί ότι… υπάρχουν λεφτά. Η μεσαία τάξη είναι έτοιμη να ακολουθήσει οποιονδήποτε ανίκανο υπερασπίζεται με πάθος τα προνόμια των συντεχνιών.
Οι μικρομεσαίοι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ακόμα και ακραίο εθνικό μεσσία.  Αρκεί να τους χαϊδέψει τα αυτιά και να τους υποσχεθεί καλύτερες ημέρες σαν αυτές που τους υπόσχονταν στις παρελθούσες δεκαετίες οι λαϊκιστές πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Οι μικρομεσαίοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον ακραίο εθνικό μεσσία και το απέδειξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εγκαταλείποντας τα μαντριά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι και αλλιώς ο λαϊκισμός κάποια στιγμή οδηγεί αναπόφευκτα  στον εθνικοσοσιαλισμό. Ειδικά όταν το πολιτικό τοπίο είναι τόσο ρευστό ώστε να αρκεί μια εκλογική αναμέτρηση για να μετατραπούν τα μικρά κόμματα σε μεγάλα και τα μεγάλα σε μικρά. Οποιος πάλι νομίζει ότι οι ακραίες δυνάμεις ταυτίζονται μόνο με την Χρυσή Αυγή όχι μόνο είναι ανιστόρητος αλλά και πλανάται πλάνην οικτρά μεγαλύτερη από αυτή που πίστεψαν όσοι ακολούθησαν τον πρώην σοσιαλιστή Μπενίτο Μουσολίνι στην πορεία του προς την εξουσία. Οι τρομαγμένοι μικρομεσαίοι που στήριξαν το ναζιστικό και το φασιστικό κόμμα σε Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους μικρομεσαίους Ελληνες που πιστεύουν και αναπαράγουν τις διάφορες θεωρίες ανοησίας. Ηταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που προτιμούσαν να ακούν κολακείες αντί να αντικρίσουν κατάματα την δυσάρεστη πραγματικότητα.
Ηταν αγαθοί και καλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μισούσαν τη βία όσο τη μισούν και οι μικρομεσαίοι Ελληνες που ψάχνουν υποσυνείδητα εθνικό μεσσία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 21:53