Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 13:39

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα... βαθιά νερά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα... βαθιά νερά

"Σε άλλα άρθρα υπερασπιστήκαμε με πάθος τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Εξαιτίας αυτών των θέσεων ήρθαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με την κοινή γνώμη των τοπικών κοινωνιών που έχει μάθει να της χαϊδεύουν τα αυτιά οι κόλακες πολιτικοί. Την ίδια περίοδο οι άρχοντες της Πελοποννήσου εξακολουθούν να χαϊδεύουν αυτιά εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο συγχώνευσης. Τονίζουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις σχολείων και ΔΟΥ και μιλούν με περισσή ευκολία για νέα αεροδρόμια. Πού θα βρουν τα χρήματα, δεν μας είπαν ακόμα.

 

 

Οπως δεν μας είπαν ποιος θα πληρώσει τα φαραωνικά τους σχέδια. Ακόμα περιμένουμε να μας πουν πόσα στρατόπεδα χρειάζεται η Πελοπόννησος. Περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους για τη συγχώνευση των υγειονομικών μονάδων. Περιμένουμε να μάθουμε πόσα λιμάνια χρειάζεται η Πελοπόννησος. Εμείς περιμένουμε... αλλά οι δανειστές της χώρας δεν περιμένουν - και γι' αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε την κουβέντα για την επιβίωση σε περίοδο φτώχειας".
Το απόσπασμα αυτό είναι από άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2011. Την περίοδο εκείνη είχαν δει πάλι το φως της δημοσιότητας σχέδια για συγχωνεύσεις, και ως συνήθως οι τοπικοί άρχοντες είχαν ξεσηκωθεί για να διατηρήσουν τη ΔΟΥ στην οποία δουλεύει ο κουμπάρος και τη διοικητική μονάδα του ΙΚΑ στην οποία εργάζεται η κόρη του συμπέθερου. Την περίοδο εκείνη οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεταν ερωτήσεις για τις υπό συγχώνευση μονάδες, προσδοκώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι διαφωνούν πλήρως με το κλείσιμο των περιφερειακών υπηρεσιών. Τελικώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε το πολυσυζητημένο σχέδιο των συγχωνεύσεων επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.
Ο φόβος όμως δεν έσωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς στις εκλογές "συγχωνεύτηκαν" τα εκλογικά ποσοστά του και οι υποψήφιοι Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου έμειναν εκτός Βουλής. Κάποιοι πιστεύουν ότι έμειναν εκτός Βουλής επειδή δεν έγιναν οι συγχωνεύσεις. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τρόμαξαν μεταξύ άλλων κι από τα σχέδια των συγχωνεύσεων και γι' αυτό πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν "συγχωνεύσουμε" τις δύο αυτές απόψεις θα βρούμε την αλήθεια - αλλά πλέον όλα αυτά ανήκουν στην Ιστορία, καθώς σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα σχέδια συγχωνεύσεων.
Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Μόνο οι... βουλευτές. Ολα τα άλλα παραμένουν ίδια. Η Ελλάδα παραμένει μετέωρη μεταξύ ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Οπως και τότε έτσι και τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές, ενώ δεν το πιστεύει η ίδια, ότι θα κάνει συγχωνεύσεις υπηρεσιών για να μειωθούν οι δαπάνες. Οπως και τότε έτσι και τώρα, οι Μεσσήνιοι βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις ζητώντας να διατηρηθούν όλες οι τοπικές υπηρεσίες. Στη βιομηχανία των ερωτήσεων μπαίνουν τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης καταθέτει ερώτηση για τη συγχώνευση των νοσοκομείων της Αργολίδας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος για τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ. Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση για την ενδεχόμενη συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τρία κόμματα… μία πολιτική, που θα έλεγε και το ΚΚΕ.
Για την ακρίβεια: Ολα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί διαφωνούν με τις συγχωνεύσεις, επειδή δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον κουμπάρο που δουλεύει στο νοσοκομείο και την κόρη του συμπέθερου που δουλεύει στην Αγροτική Τράπεζα.
Ολα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί υπερασπίζονται με πάθος το μοντέλο των πολυδιάσπαρτων υπηρεσιών, είτε γιατί αυτό βολεύει τις πελατειακές σχέσεις, είτε γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μεγάλο αριθμό περιφερειακών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις δομές που πριν από λίγα χρόνια χαρακτήριζε αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές. Οι κ. Πετράκος και Ζαχαριάς μάλιστα πάνε και ένα βήμα παραπέρα - και επιχειρηματολογούν γράφοντας ότι "η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απευθύνεται σε λίγους γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ενώ οι πολλοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν αδρά τα διάφορα ιδιωτικά γραφεία για να εξυπηρετηθούν". Αφού αναφέρουν κι άλλους λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρηθούν οι ΔΟΥ, καταλήγουν: "Ομως, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η ΔΟΥ ως κύριο έργο της να έχει τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων κτλ. και η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς την φυσική τους παρουσία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, είναι αδιανόητο η κατάργηση των περιφερειακών ΔΟΥ".
Ουσιαστικά οι κ. Πετράκος και Ζαχαριάς, για να δικαιολογήσουν την ανάγκη διατήρησης των ΔΟΥ, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ελάχιστοι Ελληνες γνωρίζουν την ηλεκτρονική τεχνολογία. Ο αριθμός των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει αναρτήσεις στο Facebook δείχνει ακριβώς το αντίθετο, αλλά μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η απόσταση από το δόγμα "Εξηλεκτρισμός ίσον σοσιαλισμός" μέχρι το δόγμα... "Συντηρητισμός ίσον σοσιαλισμός" είναι τεράστια. Και δεν δικαιολογεί τα λογικά άλματα που γίνονται στο όνομα της συντήρησης των ΔΟΥ ή άλλων αναποτελεσματικών δομών.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, για να καταλάβει τη εξουσία. Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα... βαθιά, χαϊδεύοντας κι αυτός τα αυτιά των πελατών. Από άποψη τακτικής πράττει άριστα. Μόνο που δεν φέρνει κάτι νέο στην πολιτική σκηνή. Υπερασπίζεται με πάθος το παλιό.
Οσο για τις συγχωνεύσεις, αυτές θα γίνουν μόνο όταν καταρρεύσει πλήρως το πολιτικό σύστημα που συντηρείται κάνοντας ερωτήσεις για τη ΔΟΥ της Κάτω Ραχούλας και τα ΕΛΤΑ... του Πέρα Κάμπου.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 16:28

NEWSLETTER