Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 21:49

Η πράσινη πόλη δεν είναι ουτοπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η πράσινη πόλη δεν είναι ουτοπία

Ο απολογισμός έργου στον Τομέα του Πρασίνου και των παιδικών χαρών, τον οποίο έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας, ουσιαστικά έθεσε πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, σε μια πόλη με... ενάμισι πάρκο και ελάχιστα δέντρα στα πεζοδρόμια.

Προσωπικά θα ντρεπόμουν να ανακοινώσω ότι "έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 500 δέντρων και 660 θάμνων, με προϋπολογισμό 67.750 ευρώ", γιατί εκτιμώ ότι 500 δέντρα, ενώ μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του οικισμού σε ένα κεφαλοχώρι 1.000 κατοίκων, δεν μπορούν να κάνουν πράσινη την Καλαμάτα.

Θα μου πείτε: Δεν αρκεί το πράσινο στη Νέα Είσοδο και στις οδούς Αριστομένους, Αρτέμιδος, Κρήτης, Φαρών και Ναυαρίνου; Φυσικά και δεν αρκεί. Χρειάζεται να φυτευτούν δέντρα σε όλα τα πεζοδρόμια που έχουν το απαιτούμενο πλάτος ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει μάλιστα να γίνει και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, με αντίστοιχη συρρίκνωση του οδοστρώματος, ώστε να φυτευτούν νέα δέντρα. Για παράδειγμα, στο βόρειο τμήμα της Φαρών, από τη Φραγκόλιμνα μέχρι την οδό Γεωργούλη, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την άσχημη εικόνα φυτεύοντας μουριές. Δέντρα θα πρέπει να φυτευτούν και δίπλα στους ποδηλατόδρομους που θα δημιουργηθούν, για να προστατεύουν τους ποδηλάτες από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Από εκεί και πέρα πρέπει επιπλέον να φυτευτούν χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια για να αλλάξει το γκρίζο χρώμα του τσιμέντου. Επίσης, μια δημοτική αρχή που θα ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της πόλης, θα έδινε κίνητρα για πράσινα μπαλκόνια και πράσινες ταράτσες. Η ίδια δημοτική αρχή θα εκμεταλλευόταν τα νερά του Αρι ή του βιολογικού καθαρισμού για να δημιουργήσει ένα αρδευτικό δίκτυο για το πότισμα των δέντρων, των θάμνων και του λουλουδιών της πόλης. Το αρδευτικό αυτό δίκτυο θα επέτρεπε και την ανάπτυξη γκαζόν σε πλατείες και παρκάκια που σήμερα καλύπτονται από σκουπίδια.

Προσωπικά θα ήθελα να δω γκαζόν σε όλο το Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Ανατολικό Κέντρο. Ετσι κι αλλιώς και οι δύο χώροι χρειάζονται... λίφτινγκ, καθώς πολλές εικόνες τους δυσφημούν την Καλαμάτα. Σε κάθε περίπτωση, η πράσινη πόλη δεν είναι ουτοπία. Είναι όραμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με λίγα χρήματα και μεγάλο μεράκι

Σ.Σ. (Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση στις 4 Σεπτεμβρίου 2020)

Θανάσης Λαγός

lathanasis@gmail.com

 


NEWSLETTER