Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 20:39

Τα δάση μεγαλώνουν και τα χωριά ερημώνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Τα δάση μεγαλώνουν και τα χωριά ερημώνουν

Πριν δεκατέσσερα χρόνια, σε μία από τις ελάχιστες συναντήσεις που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους Μεσσήνιους δημοσιογράφους, όταν με ρώτησε ποιο θεωρώ το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού, απάντησα πως είναι η ανεπίστρεπτη φυγή των νέων επιστημόνων από το νομό.

Το πανελλήνιο brain drain που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς ύφεσης όχι μόνο έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους Έλληνες επιστήμονες στον τόπο τους, αλλά ανέδειξε κιόλας τον κίνδυνο της περαιτέρω δημογραφικής συρρίκνωσης εξαιτίας της έλλειψης ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους. Σήμερα και με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, αν με ρωτούσαν οι Μεσσήνιοι βουλευτές ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού, θα τους απαντούσα πως είναι ο κίνδυνος ερήμωσης της επαρχίας εξαιτίας των δασικών χαρτών, που περιορίζουν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας στο 95% της μεσσηνιακής επικράτειας.

Από εκεί και πέρα οι βουλευτές αν θέλουν πραγματικά να προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο και τη δημοκρατία, θα πρέπει να μεταφέρουν στα κυβερνητικά στελέχη, στους αρχηγούς των κομμάτων και στη δικαστική ηγεσία το εξής ξεκάθαρο μήνυμα: "Η έμμεση δήμευση των περιουσιακών στοιχείων αφενός θέτει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και αφετέρου ναρκοθετεί το πολίτευμα της δημοκρατίας μέσω της καταστρατήγησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας". Με άλλα λόγια το ίδιο μήνυμα: Η εκτελεστική και η δικαστική ηγεσία πρέπει να προστατέψουν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας από τις αδηφάγες βλέψεις των “μεγαλοτσιφλικάδων” δασαρχών.

Καταρχάς η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να ξεκινήσει όταν θα έχει καταγραφεί στο Κτηματολόγιο η ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων. Επιπρόσθετα θα πρέπει να οριστεί με νόμο και με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ότι όλες οι εκτάσεις που έχουν εγγραφεί στο ελαιοκομικό μητρώο μέχρι το 2000 ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Επίσης με νόμο και απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας στους ακαλλιέργητους αγρούς, ώστε να ανατραπεί το ισχύον καθεστώς που οδηγεί σε περιορισμό της κυριότητας των ακαλλιέργητων εκτάσεων.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα που θα οδηγήσουν σε ερήμωση και αφελληνισμό της ελληνικής υπαίθρου

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER