Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 19:44

Η ενεργειακή κρίση απειλεί την κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

"Το 78% του ηλεκτρικού στη Γαλλία καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια που παρέχεται από 57 αντιδραστήρες δυναμικότητας 62,4 γιγαβάτ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για μια νέα ομάδα πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) ή «μίνι» πυρηνικών σταθμών".

"Την υποστήριξή της προς τον σχεδιασμό της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εισφέροντας το ποσό των 210 εκατ. στερλινών. Κάθε μικρός αντιδραστήρας θα είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών". "Η πυρηνική ενέργεια ανακτά μέρος του εδάφους που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ εξ αιτίας της ανάδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το οφείλει στο πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων για έργα υποδομών. Το εν λόγω πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων 6 δισ. δολάρια για την αποκατάσταση φθαρμένων πυρηνικών αντιδραστήρων και φοροαπαλλαγές για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας".

Τις ειδήσεις αυτές διαβάζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Έλληνας πολίτης και του έρχεται να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο όταν του έρχεται λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος φουσκωμένος εξαιτίας της "πράσινης" ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Δυστυχώς τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν τις πράσινες φαντασιώσεις των Γερμανών Οικολόγων που κρατούν ομήρους όχι μόνο τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν θέλει να πέσει άδοξα πριν καλά - καλά καταλάβει τα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική σήμερα και όχι αύριο. Μια ματιά στις τεκτονικές πολιτικές αλλαγές που προκάλεσαν οι δύο ενεργειακές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 θα την πείσει για του λόγου το ασφαλές.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός