Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 11:35

ΠΟΠ προϊόντα ή βαρέλια και βυτία;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
ΠΟΠ προϊόντα ή βαρέλια και βυτία;

Σύμφωνα με το ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA), οι τιμές παραγωγού ανά κιλό των ιταλικών ΠΟΠ ελαιόλαδων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν ως εξής:

Brisighella (Ραβένα) 21,50 ευρώ, Garda  (Βερόνα) 14 ευρώ, Chianti Classico (Φλωρεντία) 13,60 ευρώ, Riviera Ligure (Ιμπέρια) 12,50 ευρώ, Riviera dei fiori (Ιμπέρια) 11,50 ευρώ, Monti Iblei (Ραγκούσα) 10,50 ευρώ, Umbria (Περούτζια) 8,95 ευρώ, Canino  (Λάτιο) 7,65 ευρώ, Val di Mazara (Παλέρμο) 5,25 ευρώ, Valli Trapanesi (Τράπανι) 5,20 ευρώ, Terra di Bari (Μπάρι) 5,15 ευρώ.

Γιατί ο Ιταλός παραγωγός πουλάει το προϊόν του έως και 21,50 ευρώ το κιλό ενώ ο Ελληνας πανηγυρίζει αν η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αγγίξει τα 4 ευρώ; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Το ιταλικό ελαιόλαδο είναι ακριβό γιατί η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει πραγματικά τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) – ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο, αν και είναι εξαιρετικής ποιότητας, παραμένει φθηνό επειδή οι περισσότερες ελληνικές κυβερνήσεις στηρίζουν έμπρακτα όσους πωλούν χύμα ελαιόλαδο και ελιές με βυτία και βαρέλια. Τους βαρελάδες και τους βυτιοφορείς στηρίζει, μετά την κυβέρνηση Τσίπρα, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά (ξανα)καταργεί ουσιαστικά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, (ξανα)χαρακτηρίζοντάς τη συνώνυμη της ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργείται στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Ολα υπόλοιπα είναι… υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για συνέδρια και προεκλογικά φυλλάδια.

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από την αγορά του Μονάχου στην οποία η πάστα ελιάς Καλαμάτας (αγνώστου προέλευσης) πωλείται 22,9 ευρώ το κιλό. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER