Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 11:05

Οι νοσταλγοί της οθωμανικής οικονομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)
Οι νοσταλγοί της οθωμανικής οικονομίας

Από την εποχή της πρώτης μετοχοποίησης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ μέχρι την πρόσφατη αξιοποίηση του Ελληνικού, η εκάστοτε αντιπολίτευση κατήγγελλε ξεπούλημα των «ασημικών» και απειλούσε να καθίσει στο σκαμνί όσους τόλμησαν να δώσουν σε ιδιώτες την κρατική περιουσία που λιμνάζει ή τρέφει πλουσιοπάροχα μόνο μια προνομιούχα συντεχνία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, το χθεσινό άρθρο με τίτλο «Οχι "μπιρ παρά" το κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια» του επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος» Βασίλη Τζαμουράνη, μπορεί να θεωρηθεί και… ριζοσπαστικό, καθώς καταγγέλλει ξεπούλημα χωρίς να απειλεί με δικαστικές διώξεις όσους αξιοποιούν τη λιμνάζουσα περιουσία.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην κουράζονται οι οπαδοί του κρατισμού να διαβάζουν τις επόμενες αράδες, οφείλω να διευκρινίσω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη η λιμνάζουσα κρατική περιουσία πρέπει να πουληθεί ακόμα και με 1 ευρώ, προκειμένου να προσθέσει αξία στο ΑΕΠ. Με απλά λόγια: Προτιμώ να πουληθεί η μαρίνα της Καλαμάτας (ή της Πύλου) "μπιρ παρά" για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, αντί να ελλιμενίζονται σε αυτές μόνο ψαρόβαρκες που δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη σε αλιευτικό καταφύγιο. Το ίδιο προφανώς πίστευε και ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης, που έχασε τις εκλογές επειδή προώθησε την αξιοποίηση της μαρίνας της Καλαμάτας, αντί να υποκύψει στις πολιτικές δηλώσεις και στα γραπτά όσων κουνούσαν μαύρες σημαίες καταγγέλλοντας ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα κάνουν πολιτική καριέρα μόνο όσοι αυτοανακηρύσσονται προστάτες του κρατικού συμφέροντος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική οικονομική δράση ως... σατανική. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα η ιδέα του κρατισμού παραμένει ισχυρή από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν τα πάντα ανήκαν στο σουλτάνο και απαγορευόταν η ατομική ιδιοκτησία. Οι σύγχρονοι κρατιστές απλώς θέλουν να γίνουν σουλτάνοι στη θέση του σουλτάνου επειδή πιστεύουν πραγματικά ότι ανήκουν σε μια ελίτ (πνευματική, ταξική ή γραφειοκρατική) που κατέχει την απόλυτη αλήθεια για την παραγωγή και τη διανομή των αγαθών.

Έξω από τον κύκλο των εμμονών βέβαια, στον πραγματικό κόσμο, αναπτύσσονται οικονομικά μόνο τα κράτη που έχουν ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια ματιά στη λίστα με το εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές και αποδομεί πλήρως την καταγγελτική κλάψα όσων ονειρεύονται να κάνουν σουλτανάτο την Ελλάδα.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 11:08

NEWSLETTER