Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 13:50

Υπουργικές εκτροπές απειλούν τη δημοκρατία  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υπουργικές εκτροπές απειλούν τη δημοκρατία   

 Η καταχώρηση της ονομασίας «Καλαμάτα / Kalamata» στο μητρώο ποικιλιών, ως συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς «Καλαμών/ Kalamon», καταστρατηγεί επιδεικτικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2018 ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) έκαναν την ίδια ακριβώς καταχώρηση στο μητρώο ποικιλιών, η οποία ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1149/2022 απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι επόμενοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και Σπήλιος Λιβανός της ΝΔ δεν καταργούσαν την απόφαση Αποστόλου, με πρόσχημα την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νυν υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, στη συνάντηση που είχε με Μεσσήνιους πολιτικούς και συνεταιριστές, υποσχέθηκε να ξεκινήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των εξαγώγιμων ελιών Καλαμών από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως, στις 3 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γεωργαντάς αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση του ΣτΕ καταχώρησε ξανά στο μητρώο ποικιλιών την ονομασία «Καλαμάτα / Kalamata» ως συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς «Καλαμών/ Kalamon». Η απόφαση Γεωργαντά κινείται εκτός των ορίων της ηθικής δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του υπουργού το Ανώτατο Δικαστήριο. Ουσιαστικά ο υπουργός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδίδει νέα απόφαση μετά από κάθε ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ!

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται εκτός των ορίων δημοκρατικής νομιμότητας. Κινήθηκε αντιδημοκρατικά όχι μόνο παρακολουθώντας τον τότε ευρωβουλευτή και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και όταν καταστρατηγήθηκε η εντολή του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη οι αποφάσεις Θεοδωρικάκου και Γεωργαντά είναι μεγαλύτερες θεσμικές εκτροπές από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, καθώς πλήττουν την Αυτοδιοίκηση και τη Δικαιοσύνη που είναι αναντικατάστατοι πυλώνες της δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο ο Τύπος (τρίτος αναντικατάστατος πυλώνας), αλλά τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά, όταν ο κ. Θεοδωρικάκος άλλαξε την κατανομή των εδρών στις αυτοδιοικητικές επιτροπές (συγκρότηση των επιτροπών με πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων και των περιφερειαρχών), μεταβιβάζοντας παράλληλα σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στις διορισμένες επιτροπές.

Προσωπικά πίστευα ότι η αντιπολίτευση θα κινήσει γη και ουρανό για να αναδείξει το "πραξικόπημα Θεοδωρικάκου". Δεν ξέρω αν η χλιαρή αντίδρασή της οφείλεται σε λάθος πολιτική εκτίμηση ή σε υστερόβουλη σκέψη, να χρησιμοποιήσει ίδιες μεθόδους στο μέλλον για να ελέγξει την αυτοδιοίκηση ή τη νομοθετική εξουσία χωρίς εκλογική εντολή. Είμαι βέβαιος όμως ότι η ασθενική αντιμετώπιση του "πραξικοπήματος Θεοδωρικάκου" τόνωσε την κυβερνητική αλαζονεία οδηγώντας στο "πραξικόπημα Γεωργαντά" κατά της απόφασης του ΣτΕ. Και καθώς εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το "πραξικόπημα Θεοδωρικάκου" (το Γ’ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση), κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί σε αυτόν τον τομέα το "πραξικόπημα Γεωργαντά": δηλαδή η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αυτοδιοίκηση, με τον ίδιο τρόπο που αγνοήθηκε η απόφασή του για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Θυμίζουμε επίσης ότι το ΣτΕ έχει ήδη εκδώσει αποφάσεις και για τους δασικούς χάρτες σε συγκεκριμένες περιοχές, με σκεπτικό το οποίο αφορά όλες τις προβληματικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο όταν η εκτελεστική και η οικονομική εξουσία ελέγχονται ουσιαστικά από την κοινοβουλευτική, τη δικαστική και την τέταρτη εξουσία. Όταν ακυρώνεται ο έλεγχος (για οποιονδήποτε λόγο), τα θεμέλια της δημοκρατίας τρίζουν επικίνδυνα και αναδύεται ο κίνδυνος αυταρχικών εκτροπών – άλλοτε στο όνομα της κυβερνησιμότητας και άλλοτε στο όνομα των εθνικών προϊόντων. Έτσι κι αλλιώς όμως, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» και γι’ αυτό όχι μόνο οι Μεσσήνιοι, αλλά όλοι οι πολίτες πρέπει να υπερασπιστούν με σθένος τη δημοκρατία, καταδικάζοντας πολιτικά την απόφαση Γεωργαντά που καταστρατηγεί την απόφαση του ΣτΕ.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:34

NEWSLETTER