Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:25

Μεσσηνιακά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μεσσηνιακά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη

Η διψήφια ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Μεσσηνίας, που είναι αναγκαία, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διπλασιασμό του αριθμού των επισκεπτών του νομού και αύξηση της κατανάλωσης τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή συνεχιστεί η προσφορά αγνώστου προελεύσεως ελιών Καλαμών στους ελάχιστους επισκέπτες της Μεσσηνίας, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ θα κινείται κάτω από το ρυθμό του πληθωρισμού και πραγματική θα είναι μόνο η μείωση του πληθυσμού.  Δυστυχώς οι ταγοί της Μεσσηνίας δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονούν η οικονομική στασιμότητα και η δημογραφική συρρίκνωση μετά από μια δεκαετή ύφεση. Γι’ αυτό, όταν δεν θέτουν μαξιμαλιστικούς ουτοπικούς στόχους, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του... διαστημικού τουρισμού, αναλώνουν τις δυνάμεις τους και το χρόνο τους σε μάχες για τη νομή της εξουσίας και των επιδοτήσεων, που προφανέστατα δεν έχουν καμιά αναπτυξιακή προοπτική.

Αν οι ταγοί είχαν ρεαλιστική πολιτική παιδεία, θα γνώριζαν ότι η μάχη για τη σωτηρία της Μεσσηνίας δίνεται στον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και στο... τραπέζι των επισκεπτών. Με άλλα λόγια: Για να σωθεί η Μεσσηνία από τη δημογραφική λαίλαπα, πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των επισκεπτών του νομού και ο αριθμός των μεσσηνιακών προϊόντων στο τραπέζι των επισκεπτών. Ο αριθμός των επισκεπτών της Μεσσηνίας, μέχρι να αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο, μπορεί να αυξηθεί μόνο με παράταση της τουριστικής σεζόν μέσω προσέλκυσης περισσότερων πτήσεων το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι πτήσεις θα αυξηθούν μόνο αν οι τοπικοί άρχοντες και οι επαγγελματίες βάλουν το χέρι στην τσέπη για μια τέτοια αποδοτική επένδυση -αλλά δυστυχώς και οι δύο πλευρές, ενώ πολυλογούν ακατάσχετα για την ανάπτυξη, τελικώς αποδεικνύεται ότι έχουν... καβούρια στις τσέπες και στενόμυαλη οικονομική αντίληψη.

Στενόμυαλη αντίληψη έχει και όποιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η αύξηση της ατανάλωσης μεσσηνιακών προϊόντων από τους επισκέπτες, ενώ η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χαρακτηρίζοντάς τη συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς Καλαμών από την Αίγυπτο και την Τουρκία. Η καταστρατήγηση της ονομασίας ΠΟΠ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και γι’ αυτό είναι θέμα χρόνου και μόνο να καταναλώνονται ελιές Καλαμών από την Τουρκία στις ταβέρνες της Καλαμάτας.

Ο ιστορικός του μέλλοντος απλώς θα καταγράψει τις χαμένες ευκαιρίες και δεν θα αφιερώσει ούτε μισή αράδα για τα ονόματα των ταγών, που δεν τις αντιλήφθηκαν επειδή μάχονταν για τη νομή της εξουσίας και των επιδοτήσεων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 


NEWSLETTER