Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 22:43

Το Ανάκτορο του Νέστορα και ο… Αχιλλέας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Το Ανάκτορο του Νέστορα και ο… Αχιλλέας

Χάρη στην Costa Navarino o Δήμος Πύλου - Νέστορος αποκτά σταδιακά ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο μεταξύ των μεγάλων οικισμών του και των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντάξουν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τη βελτίωση του δρόμου προς το Ανάκτορο του Νέστορα, που είναι ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Μεσσηνίας και ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι Μεσσήνιοι άρχοντες και επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την αξία του Ανακτόρου του Νέστορα και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας. Είμαι βέβαιος όμως πως ο μίτος της εξόδου από το λαβύρινθο της στασιμότητας ξεκινά, τόσο για τη Μεσσηνία όσο και για την Πελοπόννησο, από την ανάδειξη και αξιοποίηση των μυκηναϊκών μνημείων. Αν λοιπόν η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος ενδιαφέρονταν πραγματικά να ξαναγίνουν κέντρο του κόσμου, όπως την εποχή των… Αχαιών, θα τόνιζαν πως ο πολιτισμός της ηπειρωτικής Ευρώπης (γιατί προηγείται ο μινωικός στην Κρήτη) ξεκινά από τις Μυκήνες και την Πύλο -και ότι όποιος δεν το πιστεύει, δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να διαβάσει τις 1.000 πινακίδες με Γραμμική Γραφή Β’ που βρέθηκαν στο Ανάκτορο του Νέστορα και που πιστοποιούν, μεταξύ πολλών άλλων, την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας που θα τη ζήλευαν και οι… Βρυξέλλες.

Το κωμικοτραγικό όμως είναι ότι οι απόγονοι του Νέστορα και των Μυκηναίων γραφειοκρατών δεν μπορούν ούτε καν να βελτιώσουν το δρόμο προς το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό και το Μουσείο της Χώρας (που ευτυχώς εκσυγχρονίζεται και ελπίζουμε να ανοίξει σύντομα). Πόσα χιλιόμετρα είναι άραγε αυτός ο δρόμος, από τη διασταύρωση του Κορυφασίου μέχρι το Ανάκτορο του Νέστορα; Μέχρι το Ανάκτορο η απόσταση είναι… 5,1 χιλιόμετρα και μέχρι τη Χώρα 8,4 χιλιόμετρα. Θα έγραφα «Ντροπή, Αργείοι», αλλά φοβάμαι πως αυτοί που δεν μπορούν να βελτιώσουν το δρόμο για το Ανάκτορο του Νέστορα είναι τόσο αγράμματοι, που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους Δαναούς από τους… Δανούς, και γι’ αυτό θα νομίζουν ότι ο Όμηρος έκανε λάθος όταν χαρακτήριζε Αργείους όλους τους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία. Γι’ αυτό, δεν γράφω «Ντροπή, Αργείοι», αλλά σας παρακαλώ, φτιάξτε το δρόμο και σταματήστε να τα περιμένετε όλα από τον… Αχιλλέα.

( ΣΣ. Ο τίτλος του άρθρου στην έντυπη έκδοση είναι «Βελτίωση του δρόμου προς το Ανάκτορο του Νέστορα»)

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 22:46

NEWSLETTER