Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 11:49

«Kalamata olives» από την… Τουρκία

Γράφτηκε από τον

«Kalamata olives» από την… Τουρκία

Η έκθεση τουρκικών «ελιών Καλαμάτας» στην Food Expo της Αθήνας απλώς επιβεβαιώνει όσα έχει υποστηρίξει η στήλη στο παρελθόν κόντρα μεταξύ άλλων στα εξώδικα που της έστειλαν οι υποστηρικτές της απόφασης Αποστόλου, με την οποία χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της «ελιάς Καλαμάτας η «ποικιλία Καλαμών».

Ετσι και αλλιώς η στήλη είχε αποκαλύψει από το Μάρτιο του 2021 ότι "Zeytin" λέγονται οι ελιές στα τούρκικα, και όποιος αναζητήσει στο Διαδίκτυο "Zeytin Kalamata" θα βρει αμέτρητα τέτοια προϊόντα. Έτσι, αφενός θα συνειδητοποιήσει την αξία του brand name “Καλαμάτα” και αφετέρου θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα της νομικής προστασίας του από όσους το χρησιμοποιούν αυθαίρετα, δυσφημώντας μεταξύ άλλων τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά και Ελαιόλαδο Καλαμάτας. Οι "Zeytin Kalamata" έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, μαζί με τα αντίστοιχα αιγυπτιακά -και όχι μόνοπροϊόντα. Αλλά το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να καλέσει τους Έλληνες παραγωγούς, τυποποιητές και εμπόρους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, για να προωθήσουν την εθνική μας παραγωγή με ναυαρχίδα τα προϊόντα ΠΟΠ, συνδιαλέγεται πίσω από κλειστές πόρτες μόνο με τους κυνηγούς επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων.

Σε μια κανονική χώρα όλη η ελληνική παραγωγή ελιάς Καλαμών θα μπορούσε να απορροφάται στην ευρωπαϊκή αγορά, αν η εκάστοτε κυβέρνηση προωθούσε την επέκταση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ αντί απλώς να αντλεί ισχύ από τη διανομή των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι περισσότεροι πολιτικοί κοροϊδεύουν τους παραγωγούς λέγοντάς τους πως θα αυξηθεί το εισόδημά τους αν καταστρατηγηθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “Καλαμάτα” και αναγράφεται σε όλα τα προϊόντα η λατινική λέξη “Kalamata”. Στην πραγματικότητα, η "συνωνυμία" αυτή δεν αναβαθμίζει την ποικιλία "ελιά Καλαμών" σε ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Η “συνωνυμία” υποβαθμίζει την ελληνική ελιά Καλαμών σε "Zeytin Kalamata".

Κερδισμένοι από την υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων είναι μόνο όσοι θέλουν να εμπορεύονται "Zeytin Kalamata" και κοροϊδεύουν τους παραγωγούς με συνωνυμίες και άλλα τερτίπια, που επιτρέπουν την πώληση προϊόντων από τρίτες χώρες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απλά λόγια, για ακόμα μία φορά: Τα ελληνικά επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ μπορούν να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά προσφέροντας στους παραγωγούς ικανοποιητικό εισόδημα. Αντιθέτως, τα ανώνυμα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις "Zeytin Kalamata" και είναι καταδικασμένα σε αφανισμό.»

Σε παλιότερο άρθρο είχαμε αναφέρει επίσης: «Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα αποτελούσε το διαβατήριο όλων των μεσσηνιακών προϊόντων για τη διεθνή αγορά. Δυστυχώς όμως, το "διαβατήριο" κινδυνεύει να χαθεί, επειδή η προηγούμενη γενιά παραγωγών, εμπόρων, πολιτικών και δημοσιογράφων εστίασε στις επιδοτήσεις αγνοώντας προκλητικά την αναγνωρισιμότητα του ονόματος «Ελιά Καλαμάτας» σε όλο τον κόσμο. Αν είχαν οι Αμερικανοί ή οι Ιταλοί ένα προϊόν με τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα, θα έβγαζαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ευρώ, προωθώντας παράλληλα τόσο το συνώνυμο ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας όσο και άλλα τοπικά προϊόντα (ξίδι, αρωματικά φυτά κ.λπ.), με τα οποία παρασκευάζονται και συντηρούνται οι ελιές».

Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε σήμερα είναι ότι η έκθεση τουρκικών «ελιών Καλαμάτας» νομιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας με τις αποφάσεις Αποστόλου και Γεωργαντά.

lathanasis@yahoo.gr