Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 11:00

Τα στρατηγικά λάθη των Πελοποννήσιων

Γράφτηκε από τον

Τα στρατηγικά λάθη των Πελοποννήσιων

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πληρότητα των ξενοδοχείων του 2023, αφενός καταγράφουν την αδυναμία επέκτασης της τουριστικής σεζόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφετέρου αποκαλύπτουν τις λάθος στρατηγικές επιλογές της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2023 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η πληρότητα των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 50% μόνο δύο μήνες, τον Ιούλιο (54,8%) και τον Αύγουστο (64,7%), ενώ η Αττική είχε πάνω από 50% πληρότητα 7 μήνες, η Κρήτη 6 μήνες και το Νότιο Αιγαίο 5 μήνες. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μάλιστα η πληρότητα των ξενοδοχείων για πέντε μήνες είναι μικρότερη από 30% (Ιανουάριος 19,5%, Φεβρουάριος 18,9%, Μάρτιος 27,5%, Νοέμβριος 17,6% και Δεκέμβριος 23,3).

Προφανώς δεν έχει νόημα να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι βιώσιμες με ποσοστό ετήσιας πληρότητας κάτω από 50%. Ούτε έχει νόημα να επισημάνουμε πάλι ότι πολλές θνησιγενείς επιχειρήσεις έχουν διαρκώς το βλέμμα στο κρατικό ταμείο αντί να αναζητούν νέους πελάτες στη διεθνή αγορά. Το μόνο που θα καταγράψουμε είναι τρία στρατηγικά λάθη της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θέτουν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη και στην αύξηση των εισοδημάτων.

Τα τρία στρατηγικά λάθη είναι: α) Η διοικητική διαίρεση του Μοριά, που εμποδίζει την ενοποίηση της τουριστικής αγοράς, με συνέπεια να είναι εκτός Πελοποννήσου η Αρχαία Ολυμπία. β) Η λειτουργία του τουριστικού προϊόντος της βόρειας Πελοποννήσου ως συμπληρωματικού της Αττικής, με συνέπεια οι περισσότεροι επισκέπτες του Μοριά να διανυκτερεύουν στην Αθήνα και να κάνουν μόνο μία ημερήσια εκδρομή στην Αργολίδα και στην Κορινθία. γ) Η εναπόθεση όλων των ελπίδων, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις, στον εκάστοτε υπουργό Τουρισμού, ο οποίος είναι λογικό να ενδιαφέρεται κυρίως για τις ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εννοείται ότι τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική ηγεσία δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να διορθώσουν τα τρία στρατηγικά λάθη. Αντιθέτως, σπεύδουν να φωτογραφηθούν χαμογελαστοί στο πλάι του εκάστοτε υπουργού Τουρισμού πιστεύοντας προφανώς ότι η ανάπτυξη είναι θέμα δημοσίων σχέσεων με κυβερνητικά στελέχη. Η ερώτηση όμως παραμένει και όποιος δεν την καταλαβαίνει «δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει»: Το ελαιόλαδο της Ολυμπίας είναι πελοποννησιακό ή δυτικοελλαδίτικο προϊόν; Και για να μην τρέχετε άδικα, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το… Ειρηνοδικείο Πύλου δεν είναι αρμόδιο να απαντήσει.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός