Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 10:28

Απάτητα βουνά και παραλίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Απάτητα βουνά και παραλίες της Καλαμάτας

Αδιαμφισβήτητα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας στον τουρισμό είναι συνδυασμός βουνού και θάλασσας καθώς εντός των ορίων του δήμου και σε απόσταση μικρότερη από μισή ώρα συνυπάρχουν τα αλπικά τοπία του Ταϋγέτου και οι ζεστές μεσογειακές παραλίες του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Οι ανεπαρκείς πολιτικά δημοτικές αρχές όμως δεν έχουν καταφέρει να αναδείξουν τον προορισμό του Ταϋγέτου και έτσι οι επισκέπτες φιλοξενούνται μόνο στις παραλίες της Καλαμάτας. Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγους να απαριθμηθούν για πολλοστή φορά οι αναπτυξιακές δυνατότητες των οικισμών του Ταϋγέτου αφού έτσι και αλλιώς οι ταγοί ενδιαφέρονται μόνο για την διανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και άρα δεν υπάρχει προοπτική υιοθέτησης ριζοσπαστικών προτάσεων για τον ορεινό όγκο του Δήμου Καλαμάτας.

Επιστρέφουμε λοιπόν στις ακτές της Καλαμάτας για να επισημάνουμε ακόμα μια φορά την αδυναμία αξιοποίησης της Δυτικής Παραλίας με συνέπεια οι επισκέπτες να στριμώχνονται στη μισή ακτογραμμή του Δήμου Καλαμάτας. Ανοίγοντας δεύτερη παρένθεση αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταγράψουμε για μια ακόμα φορά την ψηφοθηρική πολιτική των δημοτικών αρχών Νίκα και Βασιλόπουλου που δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που εμποδίζουν τόσο την αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας όσο και τη διάνοιξη του ανατολικού τμήματος της Οδού Κρήτης που θα έδινε κυκλοφοριακές ανάσες στην Ανατολική Παραλία. Θα καταγράψουμε μόνο ότι οι δημοτικές αρχές Νίκα και Βασιλόπουλου εγκλημάτησαν σε βάρος του μέλλοντος της Καλαμάτας επειδή δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του αυτοκινητόδρομου Α7 που ολοκληρώθηκε το 2016. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την παράδοση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, είναι πλέον ορατές οι επιπτώσεις της πολιτικής νωθρότητας που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως θα αλλοιώσουν αρχικώς το τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Παραλίας πριν το υποβαθμίσουν οριστικά.

Με απλά λόγια: Κάθε Σαββατοκύριακο δεκάδες επισκέπτες (ίσως και εκατοντάδες) φεύγουν δυσαρεστημένοι από την Καλαμάτα επειδή δεν βρίσκουν ελεύθερη ξαπλώστρα μετά μάλιστα από πολύωρη αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Σε πρώτη φάση το έλλειμμα ξαπλώστρας αντιμετωπίζεται από κάποιους επιχειρηματίες είτε με μίσθωση των πρώτων σειρών είτε με… reserve ομπρέλες και καμπάνες που όμως δυσαρεστούν όπως είναι φυσικό τους παραθεριστές που δεν έχουν χρήματα να κάνουν κράτηση. Ειλικρινά δεν ξέρω αν το έλλειμμα ξαπλώστρας οδηγήσει σε ακριβές μισθώσεις ή αν οι επισκέπτες θα πάνε σε άλλες παραλίες. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι οι παραθεριστές δεν θα διασχίσουν τα πατατοχώραφα για να κάνουν μπάνιο στην… απάτητη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός