Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 13:10

Ποιος θα πληρώσει τα "κόκκινα” δάνεια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Ποιος θα πληρώσει τα "κόκκινα” δάνεια;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η επικοινωνιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο να σταματήσει ο δημοσκοπικός κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας και να μη συντριβεί η "γαλάζια” παράταξη στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Βεβαίως η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι διαφορετικό από ό,τι έκαναν κάθε προεκλογική περίοδο όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης: Κλείνει το μάτι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και υπόσχεται αυξήσεις από το… πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι τα δύσκολα πέρασαν και η Ελλάδα γρήγορα θα βγει στις αγορές και θα πάρει νέα δάνεια. Από την πλευρά της η ελληνική κοινωνία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το πλεόνασμα δεν αρκεί για όλους, ακούει με μεγάλη ευχαρίστηση τα νέα για τα δάνεια κι ετοιμάζεται να ψηφίσει όποιο κόμμα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις. Ετσι, μετά από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης, βρισκόμαστε και πάλι στο πολιτικό σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, έχοντας όμως μικρότερο εισόδημα πλέον, και πάνω από 1.000.0000 ανέργους. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η γραφειοκρατική κομματική ελίτ δεν διδάχτηκε τίποτα από τη βαθιά ύφεση και ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο, τάζοντας αυξήσεις και διορισμούς μέχρι τελικής πτώσεως των σημερινών κομμάτων ή της… Ελλάδας. 

Εννοείται βεβαίως ότι το κάθε κόμμα κλείνει με διαφορετικό τρόπο το μάτι στους ψηφοφόρους και "βαφτίζει" διαφορετικά την αναδιανομή των… νέων δανείων. Ολα όμως τα κόμματα θεωρούν απαραίτητα τόσο τα νέα δάνεια για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας όσο και τη συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε στη χρεοκοπία και την ύφεση. Κανένα κόμμα πάντως δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στην κοινωνία ποιος ακριβώς θα πληρώσει τα "κόκκινα” δάνεια της... προηγούμενης αναδιανομής. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Σεπτέμβριο του 2013, σχεδόν 1 στα 3 δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται, και οι μισοί σχεδόν δανειολήπτες (45,8%) δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, δεν εξυπηρετείται: το 45,8% των καταναλωτικών δανείων, το 25,8% των στεγαστικών και το 31,2% των επιχειρηματικών. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2008 "κόκκινο" ήταν μόλις το 5,1% των δανείων. 

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα "κόκκινα” δάνεια; Ειλικρινά δεν γνωρίζω, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι… άνεργοι που ξεπερνούν το 1.000.000. Ομοίως δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, ούτε και οι επιχειρήσεις που... θα κλείσουν σύντομα επειδή καλούνται να σηκώσουν και το βάρος των επιχειρήσεων που ήδη έκλεισαν. Αρα τις ζημιές των τραπεζών θα κληθούν να τις πληρώσουν ή η συνήθεις ύποπτοι φορολογούμενοι ή οι καταθέτες. 

Για αυτονόητους λόγους, τα κόμματα δεν μας έχουν πει ποιος θα πληρώσει τη σεισάχθεια, αλλά αρκούνται σε γενικόλογες υποσχέσεις για “διαγραφή χρεών”. Δηλαδή, μαζί με τα "κόκκινα” δάνεια των ανέργων και των επιχειρήσεων που έκλεισαν, θα διαγραφούν και τα δάνεια των κατ' εξακολούθηση κακοπληρωτών κι απατεώνων, που δεν πλήρωναν δόσεις ούτε την εποχή των παχιών αγελάδων. Αν συμβεί και πάλι αυτό, για μια ακόμα φορά το πολιτικό σύστημα θα επιβραβεύσει τους κατ' επάγγελμα ασυνεπείς - τιμωρώντας τους συνεπείς πολίτες που δεν ευθύνονται για τα χρέη των απατεώνων. 

Σε κάθε περίπτωση, και πριν ξεκινήσει η "αναδιανομή" των... νέων δανείων, η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τα παλιά "κόκκινα” δάνεια. Και συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει τη ζημιά.  

Κάποιοι θα αναρωτηθούν εδώ: Και γιατί να αποφασίσει η Πολιτεία και να μην αποφασίσει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά για κάθε δάνειο; Πολύ καλή ερώτηση, για φοιτητές οικονομικών σχολών που δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και το γεγονός ότι οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια στους πελάτες των κομμάτων, με κριτήρια που κάθε άλλο παρά οικονομικά ήταν. Ετσι κι αλλιώς οι κυβερνήσεις πάντα διόριζαν τις διοικήσεις των μισών ελληνικών τραπεζών και συνεργάζονταν άριστα με τους διοικητές των υπόλοιπων, για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Γι' αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους πιστεύω ότι οι Ελληνες τραπεζίτες ούτε μπορούν ούτε έχουν τη δυνατότητα  να αποφασίσουν μόνοι τους. Για την ακρίβεια, οι Ελληνες τραπεζίτες δεν έχουν δύναμη για να επιβάλουν τις απόψεις τους στους πολιτικούς: Είναι όμηροι και ταυτόχρονα μέλη της ελίτ που χρεοκόπησε τη χώρα και η οποία για να διατηρηθεί στην εξουσία υπόσχεται τώρα νέα δάνεια και διορισμούς, σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους και χιλιάδες χρεοκοπημένους επιχειρηματίες. Την ίδια ακριβώς υπόσχεση για νέα δάνεια, αλλά με διαφορετικά λόγια, δίνει και η γραφειοκρατική ελίτ της αντιπολίτευσης, χωρίς κι αυτή να διευκρινίζει ποιος θα πληρώσει τα παλιά. 

Τελικά, ποιος θα πληρώσει τα “κόκκινα”; Σας απάντησα ήδη ότι δεν ξέρω αν θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ή οι καταθέτες. Ξέρω όμως ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την… κάλπη· γι' αυτό σκεφτείτε καλά τι θα ψηφίσετε, ώστε όταν σας έρθει ο λογαριασμός το καλοκαίρι. να μην τρέχετε και πάλι με τους αγανακτισμένους στις πλατείες. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER