Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 20:07

Το φάντασμα της... έκπληξης πλανάται πάνω από τις κάλπες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το φάντασμα της... έκπληξης πλανάται πάνω από τις κάλπες

Δύο μήνες πριν από τις κάλπες του Μαΐου, και το μεγάλο δημοσκοπικό ποσοστό των αναποφάσιστων τρομοκρατεί τα κομματικά επιτελεία. 

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που φοβούνται ότι υπάρχουν υπόγεια κοινωνικά ρεύματα, αντίστοιχου μεγέθους με το ρεύμα διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε στις εκλογές του Μαΐου 2012 και οδήγησε στην κατάρρευση του μεταπολιτευτικού διπόλου Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας παράλληλα τις πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. 

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των κομμάτων διαβάζουν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο συμπεριφέρεται απρόβλεπτα κυρίως λόγω της μείωσης που έχει υποστεί το εισόδημά του εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα τα κομματικά επιτελεία χρησιμοποιούν το εργαλείο των δημοσκοπήσεων προκειμένου να πείσουν αναποφάσιστους και... αποφασισμένους ψηφοφόρους ν' ακολουθήσουν τα γνωστά μονοπάτια, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. 

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι έρχονται καλύτερες μέρες για όλους. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση Σαμαρά με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα εκβιάζει τους δανειστές να μην την πιέσουν για άλλα εισπρακτικά μέτρα - και παράλληλα κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους υποσχόμενη παροχές και αυξήσεις. Η ΝΔ έχει θέσει ως κύριο στόχο της τις ψήφους όλων όσοι φοβούνται τις αντιφατικές συνιστώσες και την απειρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει επιλέξει λοιπόν το δρόμο της σύγκρουσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι έτσι θα συσπειρώσει στους κόλπους της τους συντηρητικούς νοικοκυραίους και γενικότερα τη μεσαία τάξη που φοβάται τις ανατροπές και τις ανακατατάξεις. 

Η Νέα Δημοκρατία πάντως επιθυμεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο δικομματικό σύστημα, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι κι η ίδια δεν έχει λόγο ύπαρξης χωρίς το... αντίπαλον σοσιαλιστικός δέος. Με άλλα λόγια, αν για οποιονδήποτε λόγο οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασπαστεί, τότε πολύ γρήγορα και η ΝΔ θα πάρει το δρόμο του... ΠΑΣΟΚ, ο οποίος οδηγεί σε μονοψήφια ποσοστά. Το τελευταίο σενάριο αυτή τη στιγμή μπορεί ακόμα να φαντάζει απίθανο, αλλά εξίσου απίθανα φάνταζαν το Φεβρουάριο του 2012 και τα μονοψήφια ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. 

Γενικότερα η Συγγρού φοβάται τη συνολική ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, γι' αυτό μάλλον προτιμάει να χάσει με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά να δει έναν εντελώς νέο πολιτικό χάρτη το βράδυ των εκλογών. Αν μάλιστα η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μικρότερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάποιοι δε θα διστάσουν να ανοίξουν και σαμπάνιες θεωρώντας τη αναστρέψιμη στις εθνικές εκλογές. 

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν διακαώς μια καθαρή πρωτιά στις ευρωεκλογές καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα είναι τα επιθυμητά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την αντιμνημονιακή τους ρητορική προσδοκώντας να προσελκύσουν ακόμα περισσότερες ευκαιριακές ψήφους διαμαρτυρίας. Ετσι κι αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει τίποτα διαφορετικό από όσα έλεγε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν λέει επίσης τίποτα διαφορετικό από όσα έλεγαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής πριν γίνουν πρωθυπουργοί. Εάν πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι εξίσου και όχι... περισσότερο επικίνδυνος με τους προηγούμενους αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης που έγιναν πρωθυπουργοί, τότε στις 25 Μαΐου θα ρίχνουν βεγγαλικά στην Κουμουνδούρου. Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι πιθανά, ακόμα και η μελλοντική επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά. 

Οπως και στη Συγγρού, έτσι και στην Κουμουνδούρου, αυτό που φοβούνται περισσότερο από μια διαχειρίσιμη ήττα είναι ένας εντελώς νέος πολιτικός χάρτης, με ακόμα περισσότερα κόμματα και με νέες πολιτικές δυνάμεις. Σίγουρα πάντως στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίξουν σαμπάνιες αν δουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αυξάνουν τόσο επικίνδυνα όσο θα ήθελε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα αγωνιστούν ψήφο ψήφο για την... επιβίωσή τους. Μάλλον δύσκολα θα τα καταφέρουν αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία - και συνήθως άδοξα. Το προηγούμενο του ΛΑΟΣ δείχνει ότι η οικονομική ύφεση μπορεί πανεύκολα να εξαφανίσει κόμματα με δημοσκοπικά ή εκλογικά μονοψήφια ποσοστά. Την κάτω βόλτα έχουν πάρει και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά εκτιμούν ότι τελικώς θα ανακάμψουν με... τηλεοπτικές ψήφους της τελευταίας στιγμής. 

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ έχει πάρει τα πάνω του και μαζεύει ψήφους από σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαταλείπουν την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή κατά τη γνώμη τους ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σοσιαλδημοκρατική στροφή. Η δε Χρυσή Αυγή μπορεί να είναι... φυλακισμένη, αλλά το εκλογικό ποσοστό της δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση εγκληματική οργάνωση. Τέλος, οι "58" δεν αυξήθηκαν, η "Ελιά" μαράθηκε νωρίς, ενώ "Το Ποτάμι" μόλις ξεκίνησε κι είναι νωρίς για συμπεράσματα. 

Ετσι, το φάντασμα της έκπληξης πλανάται πάνω από τις κάλπες του Μαΐου και όλα κόμματα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το ξορκίσουν. Μπορεί να τα καταφέρουν, μπορεί και όχι. Ενα είναι σίγουρο. Το εκλογικό σώμα παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις παρακολουθούσε και το Φεβρουάριο του 2012. 

Θυμωμένο κι απελπισμένο. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 20:13

NEWSLETTER