Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 19:49

Κηπούπολη ή τσιμεντούπολη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κηπούπολη ή τσιμεντούπολη;

Η οργανωμένη πολεοδόμηση της Κηπούπολης μάλλον θα καθυστερήσει πολύ, αφού η δημοτική αρχή Καλαμάτας επιμένει στους όρους δόμησης που είχε θέσει, ενώ η πρόταση αυτή έχει ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πολεοδομική μελέτη που απορρίφθηκε προβλέπει ότι: «Η αρτιότητα των οικοπέδων είναι 600 τ.μ., ο συντελεστής δόμησης 0,60 και το μέγιστο ύψος των κτηρίων 11 μέτρα. Ακόμα: Υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του συνολικού ύψους των κτηρίων κατά 1 μέτρο, εφόσον το ισόγειο χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων τουλάχιστον κατά 50% της επιφανείας τους. Για τα μικρά οικόπεδα υπάρχουν παρεκκλίσεις ως προς την αρτιότητα και το συντελεστή δόμησης που προσδιορίστηκαν από τη μελέτη»

Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη αρχικώς προέβλεπε ηπιότερους όρους (αρτιότητα οικοπέδων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,4) αλλά με την 448/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προτάθηκε αρτιότητα οικοπέδων στα 500 τ.μ. και Σ.Δ. 0,7. Τελικώς -και έπειτα από αντιδράσεις τοπικών συλλόγων- με διορθωτική του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε τελικά αρτιότητα οικοπέδων 600 τ.μ. και Σ.Δ. 0,6. 

Στην απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζονται τα εξής: «Στην από 20.1.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τη φυσιογνωμία της περιοχής μελέτης, αναφέρεται ότι η Κηπούπολη αποτελεί εκτός σχεδίου θύλακα, που περιλαμβάνεται στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Συνοικίας της πόλης της Καλαμάτας. Η περιοχή αυτή σήμερα εμφανίζει αραιή διάσπαρτη δόμηση εν μέσω καλλιεργούμενων εκτάσεων, κείται δε πλησίον του θαλάσσιου μετώπου, σε άμεση γειτνίαση αφενός με την ανατολική παραλία προς νότο και αφετέρου με το κέντρο και τη Συνοικία του κέντρου προς τα βορειοδυτικά. Εξάλλου, στην ίδια εισήγηση της παραπάνω Διεύθυνσης, ως προς τους όρους δόμησης αναφέρονται τα εξής: Η περιοχή που προτείνεται να αποτελέσει τον τομέα Σ IV, η οποία σήμερα δίνει την εντύπωση ενός τεράστιου περιβολιού με πορτοκαλιές, εντάσσεται στο σχέδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος ΓΠΣ, για να παραλάβει τις πιέσεις για οικιστική επέκταση της πόλης, αλλά και για να προστατευτεί από μια άναρχη δόμηση που φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή. Είναι σκόπιμο, όμως, να διατηρήσει όσο το δυνατόν τη σημερινή της φυσιογνωμία ως πορτοκαλεώνας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε ηπιότερους όρους δόμησης». 

Σύμφωνα πάντα με τη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται πολεοδομικά σκόπιμο να εφαρμοστεί η πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει «να καθοριστεί ο Σ.Δ. σε 0,4 και η κάλυψη από 50% σε 40%. Σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων, προτείνουμε να καθοριστεί σε 1.000 τ.μ., γιατί η κατάτμηση των οικοπέδων δεν είναι πυκνή (το 87,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής αποτελείται από οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρών οικοπέδων είναι τμήματα που αποτελούν συνέχεια των οικοπέδων της εντός σχεδίου περιοχής».

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας όμως δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιμένει και προσπαθεί να πολεοδομήσει την Κηπούπολη με όρους που ικανοποιούν... τα αιτήματα των ιδιοκτητών γης. Γιατί ουσιαστικά, οι περισσότεροι οικοπεδούχοι της Κηπούπολης -όπως και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γης στην Ελλάδα- νομίζουν πως η περιουσία τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία εάν οι όροι δόμησης επιτρέπουν την ανέγερση πολυκατοικιών, φυσικά με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Δυστυχώς, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει ότι η σημερινή αξία των διαμερισμάτων στα... Πατήσια μετριέται σε λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η αξία των σπιτιών στο Παλιό Ψυχικό εξακολουθεί να εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια. 

 

Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες ζουν ακόμα στην εποχή της αντιπαροχής, και γι' αυτό θα ήταν εξαιρετικά άδικο να κατηγορηθεί μονάχα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για έλλειμμα πολεοδομικού οράματος. Στο ερώτημα «Κηπούπολη ή τσιμεντούπολη», η Ελλάδα απαντά καθημερινά... τσιμέντο να γίνει, για να 'χουμε λεφτά να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη και να βλέπουμε πράσινες πόλεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER