Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 12:15

Τουριστική ανάπτυξη, καμινάδες και καπνοί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Τουριστική ανάπτυξη, καμινάδες και καπνοί

Την ίδια περίοδο που οι άρχοντες του νομού δηλώνουν ότι καταβάλλουν  προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο επισκέπτης της Μεσσηνίας αντικρίζοντας παντού φουγάρα και καπνούς αναρωτιέται αν ήρθε εκδρομή σε βιομηχανική ζώνη του 18ου αιώνα.

Ειδικά όταν έχει άπνοια και υψηλή υγρασία, πλανάται πάνω από τον μεσσηνιακό κάμπο ένα νέφος το οποίο προκαλείται από την καύση των λιόκλαρων και τη λειτουργία των εργοστασίων. Σε μια σύγχρονη Πολιτεία η πράσινη ανάπτυξη δεν θα ήταν… προεκλογικό σύνθημα, καθώς θα είχαν ληφθεί αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια σύγχρονη Πολιτεία τα κομμένα κλαδιά των ελιών θα μπορούσαν να γίνουν θαυμάσιο βιολογικό λίπασμα, αλλά εδώ προτιμούν να τα καίνε πιστεύοντας προφανώς ότι στον "ευλογημένο τόπο" η καύση απελευθερώνει… οξυγόνο. Αλλωστε ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι καμινάδες των εργοστασίων "απελευθερώνουν" ευωδιές και ότι συνάδουν με την τουριστική προοπτική του νομού. Το μόνο που δεν μας έχουν πει ακόμα είναι ότι στους επισκέπτες του νομού αρέσει η οσμή του βιομηχανικού καπνού και ότι οι τουρίστες τρελαίνονται να κάνουν διακοπές δίπλα στις καμινάδες. 

Γενικότερα το μοντέλο ανάπτυξης -ο Θεός να το κάνει μοντέλο- της Μεσσηνίας προβλέπει ότι στο νομό θα υπάρχουν μεγάλες τουριστικές μονάδες δίπλα σε βιομηχανίες και καλλιέργειες. Ο επισκέπτης, κατεβαίνοντας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αμέσως θα παίρνει μια πρώτη γεύση του σουρεαλιστικού αυτού μοντέλου, καθώς θα αντικρίζει στο δρόμο για το ξενοδοχείο… πατατοχώραφα δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής προβλέπει επίσης… τσιγγάνικους καταυλισμούς, μάντρες διαλυμένων αυτοκινήτων και ένα τρένο που σφυρίζει κάθε τρεις και λίγο γιατί περνάει αφύλακτες διαβάσεις. Αν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την απομάκρυνση των βιομηχανιών από την περιοχή; Οχι φυσικά, γιατί η Μεσσηνία είναι νομός - κράτος και δεν μπορεί να μην έχει βιομηχανικές μονάδες εντός των συνόρων της. Αλλωστε το χωροταξικό σχέδιο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ορίζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως αστικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης προβλέποντας παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας. Τουριστική ανάπτυξη; Αν διαλυθεί ο… καπνός μπορεί να τη δούμε κάποτε. 

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009 όταν η δημοτική αρχή δεν είχε οσμιστεί ακόμα τη μπόχα και αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους ψήφισαν να γίνει Βιομηχανική Περιοχή δίπλα στην Καλαμάτα και τώρα κοροϊδεύουν τον κόσμο καταθέτοντας μηνύσεις. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 12:16

NEWSLETTER