Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 17:04

Ο δακρύβρεχτος μύθος της “διαρροής εγκεφάλων” 

Γράφτηκε από τον

Ο δακρύβρεχτος μύθος της “διαρροής εγκεφάλων” 

Τα πρώτα χρόνια της ύφεσης χύθηκε πολύ δημοσιογραφικό μελάνι για το μύθο της επιστροφής των αστών στα χωριά τους. Η ζωή απέδειξε όμως ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο… παρελθόν ακόμα και σε περιόδους βαθιάς ύφεσης.

Ομως η δημοσιογραφία της μιζέριας δεν το βάζει κάτω και με νέα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ δημιουργεί χωρίς έρευνα το μύθο της “διαρροής εγκεφάλων” στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το νέο μύθο, οι Ελληνες επιστήμονες μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό όπως πριν λίγα χρόνια μετανάστευαν οι κάτοικοι των πόλεων στα χωριά, γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα. 

Ας δούμε όμως τι λένε τα στοιχεία της διεθνούς μετανάστευσης σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσίευσε η “Καθημερινή”: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στον δείκτη μετανάστευσης (το ποσοστό των Ελλήνων που φεύγουν από τη χώρα επί του πληθυσμού της). Στην κατηγορία των ατόμων με υψηλά επίπεδα μόρφωσης βρίσκεται μόλις στην 24η θέση (από 34 χώρες). Με άλλα λόγια, δεν επαληθεύεται η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση της μαζικής «διαρροής εγκεφάλων» -της μεγάλης κλίμακας εξόδου των καλύτερων μυαλών της χώρας προς το εξωτερικό. Μάλιστα, παρότι το ποσοστό των μορφωμένων Ελλήνων που μετανάστευσαν συνέχισε να αυξάνεται ως ποσοστό του συνόλου κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα, ο δείκτης μετανάστευσης των ατόμων υψηλής μόρφωσης προς χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε αισθητά μεταξύ 2000-1 και 2010-11, από 7,6% σε 5,8%. Η σύγκριση με την Πορτογαλία, αλλά και με την Ιρλανδία, είναι ενδεικτική. Ο δείκτης μετανάστευσης των μορφωμένων ατόμων στην ιβηρική χώρα είχε φτάσει το 2010-11 στο ιλιγγιώδες 15,5% (13,9% προς χώρες του ΟΟΣΑ). Στον δε πρώην κελτικό τίγρη είχε ξεπεράσει το 1/5 του πληθυσμού υψηλών προσόντων (20,3%) -το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ μετά το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο.

Πέρα όμως από μύθους και αριθμητικά στοιχεία αναρωτιέμαι γιατί είναι αναγκαστικά κακό να μεταναστεύσει κάποιος νέος επιστήμονας στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστεί με καλύτερες αποδοχές. Αναρωτιέμαι επίσης αν θα πρέπει οι νέοι επιστήμονες να μείνουν και αυτοί στην Ελλάδα όπως μείναμε οι παλιότεροι και δουλέψαμε ως ανειδίκευτοι εργάτες γιατί η επιχειρηματική ελίτ εκτιμά ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της με προσωπικό χωρίς επιστημονικά προσόντα. 

Δεν περιμένω απαντήσεις. Ετσι κι αλλιώς θα απαντήσει η ζωή όπως απάντησε σε όσους έγραφαν ανοησίες για την επιστροφή στα χωριά. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 13:46