Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 17:03

Πληρώνουμε ακριβά τις… δωρεάν παροχές 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Την πρώτη φορά που διάβασα την περασμένη εβδομάδα για “αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εργοδοτών και… εργατών” θεώρησα ότι είχε βάλει την ουρά του ο δαίμονας του Διαδικτύου και το προσπέρασα χωρίς πολλή σκέψη. 

Επειδή όμως διαβάζω ολοένα και πιο συχνά για “αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εργοδοτών και εργατών”, έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν το λάθος οφείλεται σε άγνοια των συντακτών ή στη “νέα γλώσσα” των παπαγάλων της εξουσίας που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί τις νέες αυξημένες εισφορές αλλά μόνο οι εργοδότες. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την αιτία του λάθους, ελάχιστοι εργαζόμενοι κοιτούν κάθε μήνα τις μεικτές αποδοχές τους για να δουν πόσα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να απολαύσουν παροχές υγείας χαμηλής ποιότητας και στο μέλλον μια σύνταξη που δεν ξέρουν αν θα πάρουν. Ακόμα λιγότεροι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι οι παροχές υγείας δεν είναι δωρεάν και ότι τις πληρώνουν πανάκριβα κάθε μήνα μέσω των ασφαλιστικών κρατήσεων. 

Γι' αυτό είναι εύκολο στην εκάστοτε κυβέρνηση να “βαφτίζει” εργοδοτικές τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα εισπράξει χρήματα μόνο από τα αφεντικά και το μεγάλο κεφάλαιο. Ομως κάθε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στερεί εισόδημα από τους εργαζόμενους ακόμα και όταν πράγματι αυξάνονται μόνο οι εργοδοτικές εισφορές. 

Για παράδειγμα: Ενας εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 1.100 ευρώ εισπράττει  στο χέρι καθαρά 869 ευρώ. Ομως, συνολικά για ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου εργοδότη) για αυτόν τον εργαζόμενο η επιχείρηση πληρώνει 1.370 ευρώ κάθε μήνα. Αν προστεθεί δηλαδή ΙΚΑ εργαζόμενου και εργοδότη, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και έκτακτη εισφορά, το κράτος εισπράττει 501 ευρώ, δηλαδή το 36,6% από τα λεφτά που δίνει η επιχείρηση για κάθε εργαζόμενο.

Στους υψηλόμισθους το κράτος παίρνει περισσότερα από τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα σε 5.000 μικτό μισθό, το κόστος για τον εργοδότη είναι 6.228 ευρώ, ο εργαζόμενος παίρνει στο χέρι 2.780 ευρώ και το κράτος… 3.448 ευρώ. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι όχι δύσκολο αλλά ακατόρθωτο να συζητήσουμε για μείωση της ανεργίας και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οσο παραμένουν υψηλές οι εισφορές και οι φόροι, τόσο θα αυξάνουν η ανεργία και η “μαύρη εργασία”, ενώ θα μειώνονται οι συντάξεις. 

Πότε θα μιλήσουμε σοβαρά για το ασφαλιστικό; Οταν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν ότι πληρώνουν ακριβά τις… δωρεάν παροχές. Μέχρι τότε οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να μιλούν για “αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εργοδοτών και… εργατών”. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 12:49