Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 17:07

Ο,τι θεωρείς δεδομένο το χάνεις σύντομα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ο,τι θεωρείς δεδομένο το χάνεις σύντομα 

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες και πριν ξεσπάσει η κρίση, οι περισσότεροι Ελληνες θεωρούσαν πολλά ζητούμενα για άλλους λαούς ως δεδομένα και μη αναστρέψιμα. Μεταξύ άλλων θεωρούσαν λοιπόν ότι το ονομαστικό εισόδημα αυξάνει κάθε χρόνο και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσής του.

Θεωρούσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αιωνίως πλουσιότερη από τις γείτονες χώρες και ότι οι υπόλοιποι Βαλκανικοί λαοί θα παραμείνουν για πάντα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αφελείς οικονομικές θεωρίες διαψεύστηκαν με τραγικό τρόπο όταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που εκλέχτηκε με σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, αναγκάστηκε να κόψει μισθούς και συντάξεις προκειμένου να εξασφαλίσει νέα δάνεια, ώστε να μην χρεοκοπήσει πλήρως και ατάκτως η ελληνική οικονομία. 

Ομως όσοι πίστευαν στο παρελθόν ότι είναι αδύνατη η μείωση του εισοδήματος εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι ο περιούσιος ελληνικός λαός θα συνεχίσει και στο μέλλον να διαδραματίζει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εύχομαι οι ενδείξεις των τελευταίων ημερών να μην αποτελούν προάγγελο τραγικών εξελίξεων που θα διαψεύσουν τις “εθνικές θεωρίες”, αλλά η αναβάθμιση της Τουρκίας, τα όσα διαδραματίζονται στην Ειδομένη και οι προειδοποιήσεις για έξοδο από τη συνθήκη του Σένγκεν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεμονική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια ούτε δεδομένη είναι ούτε μπορεί να διατηρηθεί μόνο με ευχές. Χρειάζεται όπως και η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη, πολιτικούς με βούληση για σύγκρουση με το κατεστημένο και τις συντεχνίες που ενδιαφέρονται μόνο για τα προνόμιά τους. Χρειάζονται πολιτικοί που θα αντιληφθούν ότι οι γείτονες χώρες είναι διψασμένες για τα χρήματα που θεωρούν ως δεδομένα οι Ελληνες και για αυτό θα προσφέρουν «γη και ύδωρ» σε επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε αυτές. Δυστυχώς όμως η ελληνική πολιτική, επιχειρηματική και πνευματική ελίτ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεχίζει να πολιτεύεται σαν να μην πέρασε μια ώρα από την εποχή των παχιών αγελάδων. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η ελίτ θεωρεί αναπόφευκτη μια εθνική τραγωδία ή αν θεωρεί ότι μετά από μια μεγάλη καταστροφή θα πληγούν ανεπανόρθωτα μόνο οι αντίπαλοί της. Φαίνεται ότι είναι δύσκολο να αντιληφθούν πως οι πρόσφυγες λίγο ενδιαφέρονται για το ποιος θα νικήσει στη Συρία και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν μια ζωή σαν αυτήν που στην Ελλάδα θεωρούσαμε ως δεδομένη για δύο δεκαετίες. Εντελώς “συμπτωματικά” οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τους Ελληνες πολιτικούς; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 15:56

NEWSLETTER