Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 17:07

Μειώσεις μισθών λόγω αύξησης των εισφορών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την περασμένη Τρίτη έγραφα σε αυτήν εδώ τη στήλη: «Επειδή όμως διαβάζω ολοένα και πιο συχνά για “αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εργοδοτών και εργατών”, έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν το λάθος οφείλεται σε άγνοια των συντακτών ή στη “νέα γλώσσα” των παπαγάλων της εξουσίας που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί τις νέες αυξημένες εισφορές αλλά μόνο οι εργοδότες».

Τελικώς δεν ήταν συντακτικό λάθος. Τα παπαγαλάκια της εξουσίας προανήγγειλαν την αύξηση των εισφορών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για να μην μειωθούν οι συντάξεις. 

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 μονάδες, εκ των οποίων 1,5 θα επιβαρύνει τους εργοδότες (1 μονάδα για την κύρια ασφάλιση και 0,5 για την επικούρηση) και 0,5 τους εργαζόμενους. Εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ο μισθός του εργαζομένου που παίρνει 586 ευρώ θα μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 40 ευρώ, ο μισθός των 886 ευρώ κατά 62 ευρώ, των 1.036 κατά 72 ευρώ και των 1.486 ευρώ κατά 104 ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί κοινωνικά δίκαιη τη μείωση του μισθού των 586 ευρώ και κοινωνικά άδικη τη μείωση της σύνταξης των 2.000 ευρώ. Ετσι και αλλιώς η επιστήμη του… λαϊκισμού ορίζει ως κοινωνικά δίκαιο ό,τι δεν συγκρούεται με τα συμφέροντα των μεγάλων ομάδων του εκλογικού σώματος και ως γνωστόν στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. 

Για να μην συγκρουστεί λοιπόν με τους συνταξιούχους η κυβέρνηση προτιμά όχι μόνο να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά και να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1,5% οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους είτε στην ανεργία είτε στη “μαύρη εργασία”. Αυτό θα συμβεί γιατί σε εποχή ύφεσης και με κλειστές τις κάνουλες του δανεισμού από τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις είναι αδύνατον να βρουν πόρους για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Αν λοιπόν μια επιχείρηση πληρώνει μηνιαίως 10.000 ευρώ για μισθούς, σε ετήσια βάση θα πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ επιπλέον για ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για μηνιαία μισθοδοσία 100.000 ευρώ το νέο χαράτσι αγγίζει τα 18.000 ευρώ. Πού θα βρουν τα επιπλέον χρήματα οι επιχειρήσεις; Δεν θα τα βρουν πουθενά, γιατί η ύφεση είναι ακόμα βαθιά και οι πωλήσεις πέφτουν συνεχώς.  Για αυτό ή θα μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν πόρους για να πληρώσουν το νέο χαράτσι.

Ποιος μίλησε για ανάπτυξη; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 17:11