Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 22:13

Ευρωπαϊκό ινστιτούτο για τις επαναστάσεις στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Οι σημαντικές και αξιόλογες ιδέες δεν χάνουν την αξία τους ακόμα κι αν περάσουν χρόνια από την πρώτη τους διατύπωση, χωρίς να έχει προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Τέτοια είναι και η ιδέα που το 1999 διατύπωσε ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης για ίδρυση στην Καλαμάτα ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων. Η πρόταση αυτή αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου “Απόψεις για τον αγώνα των ενωμένων Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821 - Από τη σκοπιά του δημοσίου και διεθνούς δικαίου”, που ο αείμνηστος πλέον καθηγητής Ενεπεκίδης μετέφρασε και εκδόθηκε τότε από τον Δήμο Καλαμάτας επί δημαρχίας Μαλαπάνη, υπό την επιμέλεια του Πάνου Κοσμόπουλου.

Χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται:

“Η πρότασή μου είναι, αξιότιμε κύριε δήμαρχε (σ.σ. Παναγής Κουμάντος) και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι να ιδρυθεί στο ιερό έδαφος της πόλης σας ένα ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την επιστημονική έρευνα των επαναστάσεων. Να έρχονται εδώ τα νέα παιδιά της Ευρώπης και όλου του κόσμου για να ασχοληθούν ερευνητικά με τη φύση της επανάστασης, με την ιστορία των επαναστάσεων από την αρχαιότητα και ως την εποχή μας εξακολουθητικά. Θα είναι μία γενναία συμβολή εκ μέρους της ελληνικής επιστήμης, που είχε πάντοτε πανανθρώπινους στόχους, αν η πολιτική και κοινωνική επανάσταση που προκύπτει από την ανελευθερία και την αδικία μπορεί να μετουσιωθεί σε παράγοντα ειρήνης και προόδου. Γένοιτο!”

Η ιδέα αυτή μάλιστα 18 χρόνια μετά από τη διατύπωσή της όχι μόνο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και έχει προοπτικές για την Καλαμάτα, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υλοποίησή της φέρεται να έχει βρει πρόσφορο έδαφος στις τάξεις ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ας ελπίσουμε σύντομα να έχουμε νέα, που θα οδηγούν προς μία θετική εξέλιξη, καθώς ένα τέτοιο ινστιτούτο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πυρήνα προσέλκυσης διεθνούς ενδιαφέροντος στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με σειρά θετικών επιδράσεων για την ευρύτερη περιοχή, και φυσικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Υ.Γ.: Αντίτυπα του προαναφερθέντος μεταφρασμένου συγγράμματος μοιράστηκαν προ μηνών από το Δήμο Καλαμάτας στις βιβλιοθήκες σχολείων της πόλης.