Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 22:28

Απαιτείται αποσυμφόρηση των δημοτικών συμβουλίων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Απαιτείται αποσυμφόρηση των δημοτικών συμβουλίων

 

 

Ως εκλογική χρονιά χαρακτηρίζεται αυτή που υποδεχθήκαμε πριν λίγα 24ωρα, καθώς θα στηθούν κάλπες για τέσσερις διαφορετικούς βαθμούς διοίκησης.

Με δεδομένο τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η συζήτηση μεταξύ άλλων περιστρέφεται συχνά γύρω και από τις συνέπειες που θα έχει η απλή αναλογική στη διοίκηση των δήμων τη νέα περίοδο.

Σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα τα δημοτικά συμβούλια θα αποτελούνται από αρκετές παρατάξεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν, όπως γίνεται τώρα, να τίθενται σε συνεδρίαση του κάθε δημοτικού συμβουλίου μικρά θέματα καθημερινότητας για λακκούβες στο Χ χωριό και άλλα αντίστοιχα ζητήματα. Οχι γιατί αυτά δεν αποτελούν υποθέσεις που πρέπει να επιλυθούν και για τις οποίες πρέπει να ελέγχονται οι δημοτικές αρχές, αλλά γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα επαναλαμβάνεται στο πολλαπλάσιο όλη αυτή η κατάσταση με τα δεκάδες θέματα ημερησίας διάταξης, που σε συνδυασμό με διάφορα προ ημερησίας οδηγούν σε μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις, που τελικά διακόπτονται.

Σε αυτή την κατάσταση ενδεχομένως μπορεί να απαντήσει μία πιθανή αναβάθμιση του θεσμού των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, που ενώ έχουν συμβούλια στην πράξη έως τώρα έχουν έναν ουσιαστικά διαδικαστικό ρόλο.

Θα ήταν ενδεχομένως πιο αποτελεσματική η ενασχόληση αυτών των οργάνων με ζητήματα, που αφορούν κυρίως το κάθε χωριό και τα ερωτήματα, που θα ετίθεντο να απαντώνται εγγράφως είτε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, είτε από την υπηρεσία χωρίς να απασχολούν τις συνεδριάσεις του κεντρικού δημοτικού συμβουλίου.

Αυτό αποτελεί μία πρόταση και φυσικά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες πιο αποτελεσματικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα δημοτικά συμβούλια και να γίνουν πιο ευέλικτα, για να μπορέσουν να διοικούνται πιο εύκολα και οι δήμοι.

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να επιλέξουν να ασχοληθούν με το θέμα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, που θα εκπροσωπηθούν στους δήμους από τη νέα περίοδο.

Υ.Γ.: Σε ό,τι κι αν ισχύσει, σημαντική ευθύνη για την τήρηση της τάξης έχουν οι πρόεδροι του κάθε Σώματος, καθώς πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα γίνονται εισηγήσεις και τοποθετήσεις εντός θέματος και όχι περί διαγραμμάτων και άλλων άσχετων!


NEWSLETTER