Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 22:31

Ούτε πανηγύρια, ούτε αντιπολίτευση για το 112

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Επίσημη πρεμιέρα έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο το πληροφοριακό σύστημα 112, μέσω του οποίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που υπάρχουν από φυσικά φαινόμενα.

Εν προκειμένω λοιπόν ενημέρωσε τους πολίτες των περιοχών με δείκτη επικινδυνότητας 5 για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι πολίτες υποδέχθηκαν με διάφορους τρόπους την εφαρμογή του νέου συστήματος. Οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση ...αποθέωσαν σε μεγάλο βαθμό το 112 κάνοντας σαφή σύγκριση με τη μη εφαρμογή του στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε κριτικά διακείμενοι περιγέλασαν αρκετά το γεγονός, ότι αρκετοί πολίτες έλαβαν περισσότερα του ενός μηνύματα προειδοποίησης, που σε αρκετές περιπτώσεις έφθασαν ακόμα και τα 5! Γι’ αυτό πάντως από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δόθηκε η λογική εξήγηση ότι ανάλογα με τις μετακινήσεις των πολιτών εντός των “επικίνδυνων” περιοχών, αλλά και ανάλογα με την “κυψέλη” από την οποία λάμβανε σήμα το κινητό, εστάλησαν και νέα μηνύματα.

Εδώ που τα λέμε, καλύτερα να λάβεις περισσότερα μηνύματα παρά κανένα. Οπως συνέβη και με αρκετό κόσμο στη Μεσσηνία, που την Κυριακή βρισκόταν σε “κόκκινο συναγερμό”. Και τέτοια παραδείγματα μας αναφέρθηκαν αρκετά.

Ενα άλλο σκέλος, που σχολιάστηκε ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος: “Αποφύγετε ενέργειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς”. Δηλαδή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, μόνο αν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας 4 ή 5 θα πρέπει οι πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις ενέργειες;

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του 112 είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική εξέλιξη, που όμως δεν ενδείκνυται για εκατέρωθεν πολιτική εκμετάλλευση. Και αυτό που ουσιαστικά πρέπει να γίνει είναι τόσο η σωστή του εφαρμογή από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, όσο και η εκπαίδευση του κοινού για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.