Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 14:39

Μια νέα Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μια νέα Καλαμάτα

Μεγάλα έργα που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Καλαμάτας, προαναγγέλλονταν από τους υποψήφιους συνδυασμούς πριν τις εκλογές.

Εργα που ωστόσο δεν αφορούσαν στην πλειοψηφία τους τις υποδομές μιας πόλης που αναπτύσσεται ταχύτατα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού. Νέοι δρόμοι και παρακάμψεις που η κατασκευή τους προβλεπόταν έναν αιώνα πριν, είναι αυτονόητο ότι δεν δίνουν λύσεις. Οπως και η προσπάθεια να χωρέσουν οι ανάγκες της πόλης στα κομμένα και ραμμένα μέτρα των χρηματοδοτήσεων έργων που βολεύουν επικοινωνιακά την τοπική και κεντρική εξουσία. Ξεχνούν όμως οι πολλοί ότι το σημαντικότερο είναι να προστατευθεί το περιβάλλον και αυτό απαιτεί μεταξύ άλλων χρήματα για έναν πιο σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό και την ανάδειξη των παραλιών. Μια βόλτα μέχρι τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας με τα αμέτρητα σκουπίδια και τις τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες πείθει για του λόγου το αληθές. Μέσα στην πόλη, η παραλία της Ναυαρίνου, αντί να αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου, έχει εγκαταλειφθεί στις κάθε είδους αυθαιρεσίες. Η ανάπλαση του νότιου πεζοδρομίου της και ο νέος ηλεκτροφωτισμός δεν ικανοποιούν πλέον τις ανάγκες επισκεπτών και κατοίκων. Χρειάζονται χρήματα και εγκαταστάσεις που θα κάνουν την περιοχή ελκυστική σε εναλλακτικές δραστηριότητες, χωρίς παράλληλα να θίγεται το περιβάλλον.
Για το περιβάλλον πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του και παράλληλα να γίνουν κινήσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Καλαμάτας. Η ομορφιά που προσφέρει η φύση δεν χρειάζεται ανθρώπινες επεμβάσεις αλλά προστασία από αυτές.
Οι νέες διανοίξεις δρόμων από την άλλη σίγουρα βοηθούν στην αποσυμφόρηση της κίνησης μέσα στην πόλη, αλλά δεν συμβάλλουν στη ρύθμιση του κυκλοφοριακού μακροπρόθεσμα. Εχει άλλωστε φανεί στην πράξη ότι όσοι δρόμοι κι αν κατασκευαστούν θα γεμίσουν με αυτοκίνητα. Η τακτική πάλι της εκδίωξής τους από το κέντρο δεν μπορεί να γίνει πράξη σε απόλυτο βαθμό εφόσον αποτελούν το κύριο μέσο μεταφοράς. Αν όμως υπάρξει πρόνοια για πάρκινγκ υποδοχής περιμετρικά του κέντρου και -το κυριότερο- πυκνά δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, αλλά και η λειτουργία μιας σύγχρονης και γρήγορης προαστιακής γραμμής, θα κερδηθεί ένα μεγάλο στοίχημα: Η ποιότητα στις καθημερινές μετακινήσεις πολιτών και επισκεπτών της πόλης. Λύσεις δοκιμασμένες άλλωστε από τον προηγούμενο αιώνα που σε συνδυασμό με την εξάπλωση και σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών θα περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 18:23

NEWSLETTER