Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 13:18

Οχι άλλα λόγια, αλλά πράξεις για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

"Aπαιτείται να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, με στενή συνεργασία και συναντίληψη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη". Η φράση αυτή είναι από την επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης προς τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου, επισημαίνοντας σημαντικές καθυστερήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ. Μπορεί να πρόκειται μόνο για ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή του Μακεδόνα υπουργού, αλλά πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα αερολογίας σαν κι αυτές που έχουν επί της ουσίας φέρει την κατάσταση έως εδώ. Το ότι πρέπει να υπάρξει συναντίληψη και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να λυθούν τόσο σημαντικά ζητήματα είναι κοινώς παραδεκτό, αλλά πότε τελικά θα γίνουν πράξη όλα αυτά;

Φυσικά ο κ. Καλαφάτης δεν είναι από τους βασικούς υπαίτιους για το γεγονός ότι η υπόθεση των εκατοντάδων ενεργών ΧΑΔΑ βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Πέραν του καθημερινού και χρόνιου πλέον εγκλήματος που διαπράττεται σε περιβαλλοντικό επίπεδο, οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το ύψος των προστίμων που “τρέχουν” για κάθε μέρα λειτουργίας των ΧΑΔΑ και τα οποία πολύ απλά φεύγουν εμμέσως από την τσέπη των πολιτών, ιδίως σε καιρούς κρίσης όπως αυτοί που διανύουμε. 

Ανοικτό επίσης, και εξίσου σημαντικό, είναι το θέμα των δεκάδων... αυτοσχέδιων ΧΑΔΑ που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της υπαίθρου. Η υπόθεση της Μεγαλόπολης με τους τρεις που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να τα θάβουν είναι μόνο μία από όλες. Πολλοί ξέρουν τις... κρυψώνες, αλλά κρατούν το στόμα τους κλειστό γιατί πολύ απλά αυτή η κατάσταση έστω και προσωρινά τους εξυπηρετεί, διότι κερδίζουν χρόνο όσο “σκαλώνουν” οι οριστικές λύσεις. 

Ετσι όμως δεν πάμε πουθενά - και είναι βέβαιο πως αν συνεχίσουν έτσι, όχι μόνο τα πρόστιμα δεν θα σταματήσουν, αλλά για αρκετό καιρό από τώρα θα συνεχίσουμε να γράφουμε για όλα όσα δεν έχουν γίνει και για ανάλογες επιστολές μίας άλλης κυβέρνησης, με ανάλογες παραινέσεις, προς τους ίδιους... ενόχους.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 13:22

NEWSLETTER