Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 11:55

Σβήστε το στίγμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Μην τρομάζετε, δε μιλάμε για τα στίγματα που έδωσαν το όνομά τους στη γνωστή (και σκιαχτική) ταινία. Το "στίγμα" καθιερώθηκε εδώ και λίγα χρόνια να λέγεται για να χαρακτηρίσει το βάρος με το οποίο ζουν κουβαλώντας πάνω τους, σε κάθε τους ανάσα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από οποιασδήποτε μορφής ψυχική ασθένεια.

Δεν είναι ένας και δύο. Δεν είναι μόνο "της γειτονιάς μας ο τρελός" που έλεγε ο αγαπημένος Κώστας Χατζής, εκείνος που "όλα ανάποδα τα βλέπει και όλα ανάποδα τα ακούει". Δεν είναι μόνο εκείνος που βλέπετε να μιλάει μόνος του, να κλοτσάει αόρατες μπάλες, να γελάει χωρίς λόγο.

Το "στίγμα" το ξέρουν πολύ καλά και το κουβαλάνε μέσα τους δυστυχώς οι περισσότεροι από τους διπλανούς μας ανθρώπους, αυτοί που συναντάμε και μας λένε χαμογελαστά πως είναι "μια χαρά". Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι γνωστό εξάλλου από τον ίδιο οργανισμό, ότι ως το 2020, το "θηρίο" της κατάθλιψης θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Γιατί περί θηρίου πρόκειται. 

Αλλα όπως όλα τα θηρία, για να το αντιμετωπίσεις θέλει φοβέρα και τσαγανό. Τακτική και συντονισμένη προσπάθεια. Γεμάτη φαρέτρα και συμμάχους. 

Οποτε δύο επιλογές υπάρχουν. Η' θα πολεμήσεις το θηρίο, ή θα βγεις να φωνάξεις ότι παλεύεις με αυτό και θα φανερώσεις αυτό που οι άλλοι προλαβαίνουν και σου κολλάνε ως ταμπέλα και ως στίγμα.

Δε λέμε ότι είναι εύκολο κανένα από τα δύο. Αλλά αξίζει τόσο πολύ η προσπάθεια ...